mandag 1. desember 2008

Israel er demokratiets spydspiss

I SV og venstresiden i Arbeiderpartiet er det endel som oppfører seg som antisemitter. Når de oppfordrer til boikott av det eneste demokratiet i Midtøsten, spiller de ikke på politiske strenger, og man skal være ganske tonedøv for ikke å ha hørt melodien før. Jeg vet jo ikke hvordan hver enkelt tenker, men man befinner seg på den galeien som heter antisemittisme. Ofte av ren uvitenhet.

Dette sier forfatteren Herman Willis til Aftenposten (søndag 30.nov), og han har dessverre rett. Willis gir nå ut boken Katten og elefanten om Israel, med "katten" sikter han til Israel (som alle er opptatt av) mens ingen bryr seg om "elefanten".

Willis kaller seg "israelforsvarer" - ikke "israelvenn" som er synonymt med "religiøs skrulling".

Tiltredes.

38 kommentarer:

Gjervan sa...

Jeg har erfaringer med å spøkefullt og totalt useriøst omtale SOS-Rasisme som antisemittister uten å tydligjøre noen tilknytning til Midtøsten-konflikten, og fått i fullt seriøst svar at man kan kritisere Israel uten å være antisemittist. "I'm not an racist but..." eller?

Det ER foresten mulig å kritisere Israel uten å være enten jødehater eller jødisk/israelsk dissident . Det har blitt bevist av president Ahmadinejad og... eh, vi har i hvertfall et bevis på at det er mulig.

Konrad sa...

Øhh, hva mener du? Jeg er selv svært kritisk til mye av det Israel holder på med, men holder god avstand til antisemittene.

Willis sier ikke at disse folkene ER antisemitter, men at de oppfører seg som, kanskje av uvitenhet eller ensporethet - Gaarders kronikk i Aftenposten er et grotesk eksempel. Antisemittenes tvillingbror, anti-islamitten, er selvsagt mye værre fordi de åpent og ærlig sier at islam er en kriminell religion. Det er ingen i SV som sier at jødedommen er opphavet til faenskapen som Israel bedriver (Gaarder er altså et mulig unntak).

Problemet er ensidigheten i kritikken av de israelske regimet (mens f.eks. Egypt stort sett slipper unna sammen med det korrupte PLO) som blir problemet, der er jeg helt enig med Willis.

Admiral_Gullars sa...

Infantilitet og intellektuell uredelighet; det er sakens kjerne.

Mange nordmenn misoppfatter mangel på humor og satirisk forståelse som voksenhet; noe selvsagt Admiralen ikke er helt enig i :)

Martin sa...

Vel, Konrad, tradisjonell islam er en voldelig religion. Se på Muhammeds liv. Men det finnes moderate muslimer som tar avstand fra noe av det han sa og gjorde. La oss bare håpe de blir flere med tiden.

Og jeg synes det er godt du trekker frem dette. Du mener nok at jeg er for mye "venn av Israel", og det er greit, vi kan leve med uenigheten. Det er i det minste godt at du ser den dobbeltmoralen noen av de arabiske landene utviser når de vil ha oss til å synes så synd på palestinerne, når de på samme tid klart viser at de ønsker palestinerne skal ha det vondt ved å nekte dem nødhjelp, og nekte å ta imot å integrere dem. For det fører nemlig til f.eks ensidig kritikk av Israel fra en del politikere og andre... og da blir det usaklig.

Meg og deg er kanskje mer enige enn vi tror når det gjelder midtøsten-konflikten. Dèt vet jeg ikke. Men i lang tid har jeg allerede ment at man gir ensidige bilder stadig vekk av konflikten, og ikke viser godt nok Israels motiver for hvorfor de gjør som de gjør (f.eks millitære aksjoner). . Etter lang nok tid blir slik unyansering direkte farlig, og fører til antisemittisme, akkurat slik Jo Benkow sier.

Jeg vil gjerne legge inn et sitat jeg synes er ganske interresant fra Paul Singer, redaktør for Jerusalem Post:

"Internasjonal sympati avhenger av at palestinerne er statsløse. Når de har en stat, selv om den er liten, blir det en konflikt om grenser. Da er det også en forutsetning at Israel skal eksistere. Så selv om verden skulle støtte de palestinske grensekravene, vil Hamas i praksis ha gitt opp det egentlige målet: At Israel skal ødelegges.Med en Hamas-regjering blir det synlig at palestinerne ikke seriøst vil forhandle om en fred hvor det finnes et varig Israel med jødisk flertall."

Sånn er det. Dessverre.

http://israel.abcblogg.no/1227146554_20nov2008.html

Konrad sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Gjervan sa...

*Host* den kommentaren var mer mislykket humor fra min side.

At man av ignoranse høres ut som en antisemittist betyr ikke at man er det. Det er riktignok noe som heter "ignoranse er som regel selvvalgt", og på samme måte som det er vanskelig å ikke høres antisemittisk ut, kan det være vrient å ikke høres ut som man kaller noen for jødehater, så reaksjonen kan fort bli den samme.

Vi trenger et ikke-fullt-så-ladet-uttrykk for ensidig Israelkritikk/-hat, på linje med anti-amerikanisme og frankofobi. Kanskje "anti-sionist", selv om Vigrid har prøvd å hi-jacke det og det kan lede tankene mot ortodokse jøder som mener det er for tidlig for Israel å i det hele tatt eksistere.

Martin sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Konrad sa...

Så kan man spørre seg om hvorfor en tilsynelatende skolert og intelligent ung mann som Martin med åpne øyne vasser ut i den brune gjørma. Selvvalgt ignoranse? Selvvalgt fjolleri?

Martin sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Martin sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Konrad sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Martin sa...

Dette syntes jeg var skuffende, men okei.

Konrad sa...

Skuffende? At jeg på min egen blogg ikke aksepterer din tøvete avsporing?

Dessuten ble du advart.

Martin sa...

Jeg synes ikke det var en avsporing, siden det var en kommentar til noe du skrev i kommentarfeltet. Men greit, Konrad, det er din blogg. Du kan jo gjøre just hva du vil.

Det er uansett givende for meg at vi er enige om Israel-dekningen osv. Er jo ikke hver dag vi er enige, så får holde fast ved det ;P

Admiral_Gringo sa...

Palestinerne blir utnyttet av araberverdenen som et våpen rettet mot Israel.

Ali sa...

Det som gjør verden en bedre sted å leve i er at det heldigvis finnes svært få som Martin på vår jordkloden med så sterke meninger om fortiden. Takk og pris

Konrad sa...

Ali: Martin er ikke et dårlig menneske, men han skriver mye vås.

Admiral: Godt og presist poeng til en forandring.

Martin sa...

Tusen takk, Ali, for sånne varme ord! Wow..

Det slår meg at hvis du anser meg som farlig, da lever du et svært trygt og godt liv.

Martin sa...

Og Konrad, jeg merker meg at det er viktig for deg å erklære Herman Willis for en Israelforsvarer, men IKKE Israel-venn, slik at du kan støtte ham. Det er tydeligvis viktig for deg å distansere deg fra Israel-vennene. Men merk deg at i et forhåndsintervju med Aftenposten i forbindelse med boken hans (Katten og Elefanten), kaller han seg selv "en stolt sionist". Ville et menneske med et nokså platonisk forhold til Israel, kallt seg selv for noe slikt?

Men det er flott at du i det minste står opp for meg ved å si at jeg ikke er et dårlig menneske. Dèt setter jeg pris på. Og det gjør at jeg også blir sikker på at du slett ikke er så "ondskapsfull" som du sier at du er i bloggprofilen. Og jeg respekterer deg fordi du ikke er redd for å sparke hverken til høyre eller venstre, selv om jeg altså da ikke alltid er enig med deg.

Og jeg tror du før eller siden vil innse at måten europeiske politikere og etablert media ofte ser på Israel, henger sammen med den euro-arabiske dialogen. Med andre ord: En desperat europeisk vilje etter å blidgjøre mullaene i "dialogens" navn.

Ser vi til USA, går heldigvis Obama i motsatt retning: Større intervensjon i Afghanistan, et mål om å bli fullstendig uavhengig av saudi-arabisk olje innen få år, samt slå hardt til mot islamistiske terrorister i f.eks Pakistan. Som jeg har skrevet før på bloggen min er Obama ingen pusekatt. Heldigvis ikke..

Noe som fører til at han nok vil være en god Israel-venn, på tross av grunnløse anklager fra Målmannen, FOMI og andre. Noe jeg har skrevet litt om her: http://israel.abcblogg.no/1226084672_uansett_hva_de_sier_o.html

Konrad sa...

Europeiske lands forhold til Israel tror jeg har fint lite med "mullaene" å gjøre. Den slags er ganske fantasifulle forklaringer fra Israelvenner.

Jeg er ikke fullt ut enig med Willis, jeg bare understreket de gode poengene han har.

Jeg er f.eks. ikke "sionist", jeg mener at det galt å opprette Israel i hvertfal på den måten det ble gjort. Men jeg mener selvsagt ikke at Israel bør legges ned, men de børe trekke seg tilbake til sikre og aksepterte grenser.

Martin sa...

Hvordan mener du man skulle ha opprettet Israel da?

Rebecka sa...

Ramlet inn på denne siden. Interessant debatt. Jammen lot jeg meg provosere. Kan dere gjette av hva? Av at konrad er skikkelig smålig i sin kommentar av Martin 2. desember-og at Martins to neste innlegg for 2. desember og 3 desember er tatt bort.

Da tror jeg at jeg kan se litt närmere på alle de fine ordene denne bloggen flagger under. De står höyest opp på siden.

-Rebecka

Konrad sa...

Konrad er arrogant og ondskapsfull, og det lever han opp til. Martin og Konrad har diskutert dette før, derfor er Konrads tålmodighet svært kort. Dessuten skal kommentarene være relevant for innlegget, de som insisterer på å diskutere alt mulig annet for holde seg vekk.

Konrad sa...

Israel ble opprettet gjennom etnisk rensing av palestinere. Det burde være et stort paradoks for jødene som selv ble fordrevet fra Europa og nærmest tilintetgjort.

Rebecka sa...

"Konrad er arrogant og ondskapsfull, og det lever han opp til."

Hörtes ut som en rollefigur. Be real. Det er ikke kult å väre arrogant og ondskapsfull, vet du. Og dessuten så må du tåle mer av andre hvis du velger å fremholde en sånn image.

-Rebecka.

Konrad sa...

Konrad prøver ikke å være kul og populær.

Rebecka sa...

Kanskje ikke. Men Konrad har en maske. Og det blir litt spesielt.

Konrad sa...

Jordan og Saudi-Arabia slipper jo stort sett unna kritikk, til tross for at de er medansvarlige for tragedien.

Maske? So what? Er det personen eller argumentene som teller?

Rebecka sa...

Det var argumentene. Helt til du begynte personangrep på Martin.

Konrad sa...

Martin fikk klar beskjed om å slutte å skrive søppel på min blogg, det respekterte han ikke og fikk dermed svar på tiltale. Comprende?

Rebecka sa...

Ja og nei. Respekt avler respekt.
Enten skjönner du dette, eller så skjönner du det ikke. Men du bestemmer jo selv hvilken sjargong du vil ha her på bloggen din. Bevares.

Rebecka sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Konrad sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Rebecka sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Konrad sa...

Konrad er en mann, eller muligens en kvinne, i sin beste alder, eller kanskje et par år yngre.

Konrad sa...

Nei, dette er ikke et diskusjonsforum.

Rebecka sa...

Selv om dette er din blogg-og du kan ha dine regler, må jeg si at jeg synes det er trist at du gir meg inntrykk at din blogg kun er for en liten nisje med folk. (Ikke spesielt journalistisk akkurat)En nisje hvis regler er at man skal argumentere helt korrekt og ha helt korrekte meninger.

Konrad sa...

Konrad er ingen journalist, han er kong Kødd, diktator i sitt eget rike.