fredag 9. oktober 2009

En politisk pris?

Oppdatering: På Wikipedia er det allerede en omfattende artikkel om kritikk av årets tildeling, åtte timer etter offentliggjøringen.

USA president Barack Obama blir altså tildelt Nobels fredspris. Om ikke annet har Nobelkomiteen vist at de kan overraske. Og for en gangs skyld har fredsprisen noe med Nobels testamente å gjøre, mens prisen tidligere har gått til alt fra menneskerettsaktivister til bankfolk og skogrøktere. Samtidig er Obama øverstkommanderende for verdens suverent største militærmakt (dessuten med NATO hengende i skjørtekanten), med tydelig vilje til å bruke sin overveldende ildkraft. Det er bare 11 måneder siden Obama ble valgt og han kan vise til få håndfaste resultater.

I rettferdighetens navn skal det sies at Obama har tatt viktige og riktige initiativ. Han har tatt lange skritt bort fra Bushismens aggressive unilateralisme. På sikt kan Obamas forsonende og konstruktive innstilling med vekt på forhandling og diplomati gi resultater som alene rettferdiggjør prisen. Obamas gode intensjoner og høye idealer til tross: Han er fanget av arven fra sin forgjenger og tvinges til å videreføre (fullføre?) to mer eller mindre håpløse kriger.

Dermed blir i praksis årets tildeling en pris for intensjoner, visjoner og idealer. Drømmeren Jagland gir prisen til den visjonære Obama, Obama er vel slik Jagland helst ser seg selv: Visjonær, veltalende, sjarmerende, intellektuell og analytisk. Denne tildelingen er kort og godt veldig Jaglandsk. Tildelingen er dristig og i verste fall naiv.

Kanskje Obama først og fremst får prisen fordi han ikke er Bush? Fordi Obama står for det motsatte av det vi i Europa foraktet ved Bush og hans regime?

Andre:
Pinlig mener Halse
Å hoppe etter Bush sier Reymert
Håpets vind kan fort bli en flau bris, skriver Pleym.
En umoden frukt skriver Blaatt.
Fame we can believe in, skriver TRI.
En tvilsom og veldig flau tildeling.
Siktet godt, men bommet, skriver Bergesen.

"Jagland beholder fredsprisen" skrev OK for to dager siden og var dermed på sett og vis nær sannheten.

Blogglisten

Ingen kommentarer: