tirsdag 6. oktober 2009

Sveriges Obiora

24 år gamle Johan Liljeqvist døde i april i fjor etter å ha blitt pågrepet og lagt i jern av politiet i Göteborg. Han ble lagt på magen og flere politimenn satt opp på ham og presset ham ned med knærne mot ryggen. I følge rettsmedisineren døde Liljeqvist av politiets maktbruk. Liljeqvist døde av oksygenmangel. Likevel har ingen blitt tiltalt og etterforskningen av dødsfallet ble avbrutt før den var ferdig.

Behandlingen Liljeqvist ble utsatt for er omtrent identisk med den politiet i Trondheim brukte mot Obiora. 3-4 politimenn kvalte Obiora til døde utenfor et sosialkontor i Trondheim. Svensk politi innførte for over 10 år siden nye retningslinjer og ny opplæring etter fatale resultater med mageleie kombinert med trykk mot ryggen. Det var altså godt kjent mageleie kunne være dødelig og ikke måtte brukes. I likhet med Obiora ble Liljeqvist liggende i politibilen uten at politimennene ga førstehjelp eller begynte gjennoppliving. For å gjøre den skandinaviske avdelingen komplett bør det nevnes at også dansk politi har tatt livet av arrestanter på nøyaktig samme måte.

Både Liljeqvist og Obiora ble pågrepet for bagatellmessige forhold, begge måtte bøte med livet.

Mer om saken:
Aftonbladet
Expressen (leder): "Dødelig inkompetanse og nonsjalans i politiet", lederne i politiet lar det skure, og saken etterforskes av Göteborgs politiet selv (åpenlys inhabilitet).
Richard Aschberg i Aftonbladet

BlogglistenLiljeqvist - drept av svensk politi. Men neger var han ikke.

2 kommentarer:

KEE sa...

Dette var i begynnelsen av 80-åra,
hvis du var litt stor i kjeften og litt kort på håret,
så var du samfunnsfiende nr. 1
Ifølge late barter.

Jokke kunne få sagt det, han. Henlagt på grunn av mistenktes stilling...

Anonym sa...

Saka i Göteborg går vel runder utapå Obiorasaka. Riktigere å sammenligne med - og her husker vi ikke navn - han som ble drept fordi politiet dekka hodet med en pose (eller noe sånt).

I saka fra Göteborg er det ikke bare grepet, men oppførselen i "svartemartja" som er hårreisende. Den arresterte spydde mens politimenn satt på ham,klaga over at han spydde (hvorfor får det oss til å tenke på en som pissa på bilen til "noen" frikjente?), og ingen la merke til at mannen ikke pusta lenger.

Obiora kan vel kanskje kalles uaktsomhet; Göteborgspolisens handling var langt mot overlagt.

... og så etterforska de seg sjøl!

I denne saka (og noen andre) framstår vel Sverige som (og vi sier ikke den siste men dog) sovjetstat(en).