fredag 16. oktober 2009

Professor Hansen fnyser av sutre-Sanner

- Blottet for økonomisk logikk
(Finansavisen onsdag 14.okt)

- Jan Tore Hansen er etter min oppfatning blottet for økonomisk logikk, sier Terje Hansen.

Skatteekspert og pensjonert NHH-professor Terje Hansen mener Kristin Halvorsen og regjeringen treffer godt når de nå gjør nye endringer i bolig- og formueskatten for 2010. Hylekoret fra H og Frp har han derimot lite sans for.

- For meg som bor i en leilighet på rundt 200 kvm på Kalfaret, et av Bergens dyreste områder, faller faktisk ligningsverdien noe. I tillegg får min kone og jeg økt bunnfradraget med over 400.000 kroner, sier Terje Hansen.

Hylekoret
- H og Frp er svært misfornøyde med boligskattomleggingen. Har de noen grunn til det?

- Jan Tore Sanner er etter min oppfatning helt blottet for økonomisk logikk. Det morsomme er at både H og Frp hyler i vei uten å sjekke hva de hyler for. Jeg er villig til å vedde på at 90 % av Frps velgere får redusert formueskatt med denne omleggingen. For H-velgere blir resultatet h trolig heller ikke så ille. Minst 70 % vil nok komme bedre ut etter de nye beskatningsreglene, sier Terje Hansen.

Apropos
I samme utgave skriver avisens redaktør Trygve Hegnar: "Og hvorfor skal en som bor i Oslo betale mer bolig- og formueskatt enn en som har nøyaktig samme bolig et annet sted i landet."

Dette er særdeles svakt av den ellers utmerkede Hegnar, svaret burde nemlig Hegnar, en av landets største investorer, vite: Jo, fordi boliger i Oslo er mer verdt. Hegnar kunne stilt flere meningsløse spørsmål som: "Hvorfor skal en person som tjener 2 millioner i året betale mer inntektsskatt enn en person som tjener 200.000?" Hegnar vet godt at et hus på Frogner har større formuesverdi (såvel som større leiepris) enn et hus i Snåsa. Akkurat som en bankkonto med 1 million inneholder mer penger enn en bankkonto med 100.000.

Hegnar sutrer med Sanner, ikke rart når de bor i dyre hus i Oslo vest med omegn. Den samme Hegnar ivrer for å kutte landbrukssubsidiene, nå er han selv på barrikadene for forsvare subsidier han selv nyter godt av. Dersom Hegnars privatbolig har en markedsverdi på f.eks. 30 millioner kr, utgjør skattefritaket på den løpende kapitalinntekten fra boligen en subsidie på 420.000,- årlig (det er 2-3 ganger mer enn den typiske bonde tjener). I tillegg er det skattefritak på prisgevinst. Kjære Hegnar, spar oss for bullshit og dobbelmoral.

Apropos 2:
Eiendomsmegler Terje Tinholt sier til DN (14.okt) at den nye ordningen er veldig urettferdig. Privat har Tinholt en luksusbolig (med strandlinje) kjøpt for 12 mill i 2005, boligen har en ligningsverdi på 0,5 mill (undertegnede har en bolig med markedsverdi på knapt 4 mill og ca 0,5 mill i ligningsverdi). Tinholt reagerer kraftig på at ligningsverdien på hans bolig blir oppjustert.

Eiendomsmegler Tinholt har først tjent seg rik på skumme fløten i boligmarkedet med kraftig overprisede tjenester. Nå insisterer han i tillegg på fortsatt å snike seg unna skatt (for en bolig verdt 12 mill utgjør skattefritaket minst 170.000,-pr år), makan til frekkhet. Tinholt lirer av seg like mye bullshit som JT Sanner. Tinholts nabo, investor Jens Ulltveit-Moe, er på sin side fornøyd med at skatt på bolig øker og mener den burde vært økt mer, men så er da Ulltveit-Moe også gift med en professor i samfunnsøkonomi.Høyres "finansminister" er en økonomisk blotter, ifølge professor Hansen.Blogglisten

Ingen kommentarer: