tirsdag 4. juni 2013

Ytringsfrihet som politisk markeringsområde

"Ytringsfrihet" har som kjent blitt symbolsak der det ikke handler så mye om at man har noe vettugt å si, men det handler mye om at man signaliserer en selvrettferdig anti-politisk-korrekthet (som i praksis betyr innbitt skepsis til islam, muslimer og sigøynere som tigger småsjpænn). Når folk som Oddbjørn Jonstad har begynt å føre lister over folk som er mot ytringsfrihet, burde det ringe en bjelle, da er det mye som tyder på at "ytringsfrihet" er mistet sin mening. "Ytringsfrihet" har i praksis blitt et kodeord som egentlig betyr noe annet.

Symptomatisk i så måte er reaksjonen på Syse og Odinsakers ettertenksomme kronikk, da ropes det om sensur og elitisme.

Andre symptomer er dobbelmoralen som er særlig velutviklet i Frp:

- Vi er jo vant til skremselspropaganda, men nå har de gått for langt, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp).

Eller dobbelmoralen som Kokkvold dyrket i sin tid.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med denne sysegreia er at man ikke blir enige om hva de gjeldende kriterier for akseptabel, prisverdig etc. er. Syse & co ville neppe like å leve under mine begrensninger, men av en eller annen grunn er det likevel mulig å stille opp noen retningslinjer.

Det der blir det bare vrøvl av: Alt for ytringsfriheten, så lenge de som er uenige med meg holder kjeft.

De reglene som skisseres har vel stort sett vært praktisert i alt som har kunnet krype og gå av diktaturer, og har vært blant de sentrale verktøyene - for det er sånn det går når noen oppkaster seg til å definere hva som er prisverdig og ikke.

Kritikerne slåss for Syse & cos rett til å vrøvle offentlig, mens de samme ønsker at annerledestenkende skal holde kjeft.

Konrad sa...

Tull og tøys. Syse og Co vil ikke ha noen "begrensinger" slik du påstår. De oppfordrer bare folk til å tenke seg om. Forøvrig blir disse retningslinjene allerede praktisert av debattredaktører rundtomkring. Syse og Co har ikke oppkastet seg selv til å være overdommere. De snakker om etikk, altså den enkelte selv bør vurdere sine ytringer - det er faktisk noe helt annet.

Anonym sa...

Jeg mener at Syse ikke burde skrive så sårende som han gjør.

Jeg synes virkelig at Syse burde tenkt seg mer om før han publiserte noe slikt.

Men det ga han altså beng i.

Anonym sa...

Frp og den uinnskrenkede retten til å krenke folks følelser uten frykt for represalier, del 42: http://www.pfu.no/case.php?id=2782