søndag 12. september 2010

- Folk fleste er late og verdiløse

Arbeidstagernes del av kaken blir stadig mindre. Det kan ha bidratt til å bygge opp USAs gjeldsboble og krisen i verdensøkonomien, melder Aftenposten. Arbeidere verden rundt får for lave lønnstillegg. Fordelingen mellom arbeidere og bedriftseiere blir stadig skjevere.

- Dette viser at folk flest er late og verdiløse, sier professor Iver B. Neumann i en kommentar til oppslaget i Aftenposten. Når de objektive markedsmekanismene sørger for at kapitalistene får stadig større del av kaka mens arbeidstakere får mindre, beviser jo det at arbeidstakere bidrar svært lite til verdiskapingen. Kapitalistene derimot er jo de som virkelig skaper verdier.


Lav lønn som fortjent.

Blogglisten

6 kommentarer:

Placebo sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Placebo sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Konrad sa...

Auda. Jeg slettet det første og så slettet forfatteren det andre. Borte vekk.

Nei, prof Neumann sier ikke dette direkte, jeg bare trekker hans påstand ut til sin ytterste logiske konsekvens (som er absurd).

Placebo sa...

Prøver igjen ;)

Sier han det? Kan ikke finne det du refererer til jeg.... mulig det rett og slett er litt ironisering fra din side her, men siden jeg allerede har skrevet kommentaren før jeg sjekket kildene, se på det som en kommentar til alle som forfekter et slikt syn :)

Here goes:

Alfred. E. Neumann sier fryktelig mye rart for tiden...

Han hopper fullstendig bukk over flere sentrale problemstillinger; det såkalte "frie" markedet er ikke fritt og tilgjengelig for alle, og han blander land og naturressurser (som i utgangspunktet er naturgitt) inn i kapitalbegrepet.

Det som gir høyest avkastning i dag er land, eiendom og energi, som ikke en eneste "kapitalist" har skapt selv. Frem til 2008 kastet også finansielle mikrotransaksjoner og forskjellige former for derivater meget godt av seg, men dette kan sees på som overskuddskapital gått amok i instrumenter som egentlig skal reflektere konkret produksjon. Vi så også hvordan akkurat dét gikk...

Ære være de som skaper virkelige verdier ved smart bruk av produksjonsmidler, men å insinuere på den måten han gjør, vitner om dårlig forståelse av både mikro- og makroøkonomi i en historisk kontekst.

Konrad sa...

Den skal jeg ikke slette :)

Iver B. Neumann (altså ikke Alfred E. ....) er statsviter men har altså ikke fått med seg at verdiskaping og verdifordeling ikke er det samme. Verdifordeling er et spørsmål om makt, og det burde han som statsviter være den nærmeste til å vite.

Placebo sa...

Hehe.. Prøvde meg på litt ironi jeg og.. Alfred fra MAD magazine var referansen...