torsdag 13. januar 2011

Nansen minnet på fiffig måte

Symbolsk var det en genistrek av politiet å anholde Maria Amelie etter foredrag på Nansenskolen. Så da kan vi sitere fra SNLs artikkel om nasjonalhelten, vitenskapsmannen og humanisten Fridtjof Nansen:

For sin innsats for flyktninger, krigsfanger og sultrammede fikk Nansen Nobels fredspris 1922. Men dette arbeidet gav ham mange skuffelser og tok hardt på kreftene; ikke minst ble den manglende interessen for de armenske flyktningene en tung bør. For Nansen var hjelpearbeidet en samvittighetssak, og han kunne ikke forstå de politiske vurderingene som ofte lå bak avslagene om å hjelpe.
Nansen arbeidet særlig i Russland og for det armenske flyktningene i kaoset etter den russiske revolusjonen og første verdenskrig. Tilfeldigvis er Maria Amelie fra Kaukasus og Russland. Og hun er papirløs, om enn ikke statsløs. Nansenpasset ble tatt i bruk i 1922 for å hjelpe statsløse, samme år fikk Nansen fredsprisen (dere vet, den som deles ut i Norge).

"Innvandringsregulerende hensyn"

Skal Maria Amelie få bli i Norge bare fordi hun er pen, sympatisk og begavet? Og såkalt integrert? Skal hun behandles som kriminell? Er Maria en forfulgt uskyld eller en lykkejeger? Flere 10.000 oppholder seg ulovlig i Norge, var det spesielt viktig å bruke store politiressurser på en av disse som åpenbart ikke utgjør noen fare? En ren maktdemonstrasjon? Straffes hun fordi hun har tirret myndighetene ved å vise seg frem og dermed latterliggjøre innvandringsetaten? Sendes hun ut bare for å stattuere et eksempel (av "innvandringsregulerende hensyn")? Vel, hun er her ikke lovelig, så det korrekte er naturligvis å sende henne ut - likhet for loven er et bærende prinsipp i en rettsstat.


Neppe Nansenpass til Maria Amelie.

Ingen kommentarer: