lørdag 12. februar 2011

Stasi 2.0

- Stasi prøvde å finne informasjon om alle og kontrollerte hele samfunnet. Nå skal vi gjøre alt enda verre. Informasjonen Stasi drømte om å skaffe, skal nå lovlig samles inn, organiseres og lagres. Gjør du noe dumt i fremtiden, kan man bare gå tilbake og se på alt det andre du har gjort, sier Peter Sunde til DN 5.februar (s.38ff).
Sunde er mest kjent som en av grunnleggerne av Pirate Bay, et kontroversielt nettsted for fildeling. Sunde har anket dommen som pålegger ham og kameratene en bot på 30 millioner kroner og ett års fengsel. I dag driver han betalingstjenesten Flattr, som umiddelbart etter at betalingskjempene snudde Wikileaks ryggen i november, var den eneste betalingsformidleren til lekkasjeorganisasjonen.

I Polen har allerede datalagringen blitt misbrukt, i følge samme artikkel i DN:
- Det ble avslørt at man i Polen systematisk har sporet journalisters kilder og svertet politiske motstandere takket være datalagring. Fire av landets mest innflytelsesrike journalister opplevde at telefonutskriftene deres ble gjennomgått i all hemmelighet. Det var bare en generell sjekk som ikke var knyttet til noen bestemt etterforskning, av typen "la oss se om det er noe spennende her", sier advokat Katarzyna Szymielewicz.
Se ellers nok en treffende analyse fra Jon Wessel-Aas.


Datalagringsdirektivet - Stasis våte drøm.

Blogglisten

Ingen kommentarer: