torsdag 9. august 2012

«En av de mest ondartede familier»

I 1934 var mange norske rom ute og reiste i Tyskland. Da nazistene kom til makten, ville de tilbake til Norge. Men da de skulle krysse grensen til Danmark, sendte norske myndigheter telegram til danskene om at vi ikke ville ha dem tilbake. Aftenposten dekket saken, og skrev at en av «de beryktede Karolyer, en av de mest ondartede familier som har opptrådt her» var blant romfolkene som ville tilbake, skriver Morgenbladet.

– Danskene rapporterte til det norske politiet at mange av sigøynerne snakket norsk, og at de hadde foreldre som var født i Norge. Ingenting nyttet. De skulle sendes tilbake uansett, forteller historiker Johanne Bergkvist ved Oslo byarkiv til NRK.

Dagen etter ble sigøynerne stuet inn i en jernbanevogn og fraktet sydover – inn i Tyskland. Der ble de internert i en tvangsarbeidsleir utenfor Hamburg. Etter en tid på frifot ble de fleste norske sigøynerne på ny arrestert, og denne gangen ble de sendt til utryddelsesleire. I følge Johanne Bergkvist kan så mange som 100 sigøynere med norsk tilknytning ha blitt drept.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Et kapittel som det offisielle Norge (som er så menneskekjær) har glemt, på lik linje med kastereringen av tatere.

Konrad sa...

Verdt å bli minnet om med det sigøynerhysteriet vi har sett de siste par månedene.