søndag 2. desember 2012

Statens oljeselskap er misfornøyd med staten

Statoil truer med å flytte virksomhet ut av landet på grunn av nye skatteregler. Regjeringen kan gi oljeselskapet en skattesmell på flere milliarder kroner, meldes det.

Dette er en forbløffende nyhet. Statoil ble altså opprettet for å skape et eget norsk oljemiljø, et alternativ til de utenlandske selskapene som Norge var avhengig av til å begynne med. Statoil har hatt en privilegert posisjon på norsk sokkel og tjent store penger. Denne priviligerte posisjonen er det eieren (staten) og oljemyndighetene (staten det også) som har sørget for. Nå er Helge Lund misfornøyd med norske skatteregler. Ved å flytte utenlands kan Lund altså spare litt skatt (mindre penger til Staten), slik at selskapet kan få større overskudd og eieren mer utbytte (Staten det også).

Kanskje Statoil burde skaffe seg en eier som ikke tar ut utbytte? Kvitte seg med staten?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den borgerlige regjeringen gjorde statoil til et aksjeselvskap og store deler (under 50%) ble solgt til private aktører. Aksjeregler regulerer nå statens rettigheter over statoil, og i en del saker er det de private aktørene sitt ønske om profitt som vinner. Det er trist, men antagelig også årsaken til denne "missnøyen" med staten.

Konrad sa...

Staten (det vil si vi) eier 67 %, Folketrygdfondet (staten det også) eier over 3 %. Staten eier altså minst 70 %.

De øvrige andelene er små (opp til %) eller bittesmå (0,2 %).

Så den suverent viktigste eieren har altså null interesse i Statoils skattetilpasning, i hvertfall ikke interesse i at arbeidsplasser flytter utenlands. Så hvilken herre er det egentlig Helge Lund tjener?