torsdag 31. januar 2013

Makt, penger, Allah og ideologisk tullprat

Gisselaksjonen i In Amenas i Algerie var et ledd i islamistenes kamp for å vinne verdensherredømme, skal vi tro VGs kommentator. Men den som bryr seg med å lese bakgrunnsstoffet får et annet bilde, ja Mokhtar Belmokhtar, mannen bak aksjonen, var sparket ut av al-Khaïda viser det seg (Morgenbladet 18/1):

Belmokhtar nektet å akseptere at han fikk sparken, og dannet isteden en islamistgruppe som bærer navnet det arabiske navnet Mouakaoun Bidima - «De som signerer med blod» - og som nå hevder den er ansvarlig for angrepet mot gassanlegget.

- Den viktigste drivkraften bak aksjonen er rivaliseringen mellom Belmokhtar og Abu Zeid, som opprinnelig var en smugler av lavere rang, sier Jean-Pierre Filiu om gisselaksjonen i Algerie.
 ....
Etter at det lokale al-Khaïda i fjor deltok i okkupasjonen av Nord-Mali, der de opprettet en slags shariastat sammen med islamistgruppen Ansar-Dine, besluttet terrorgruppen å skifte fokus.

- De bestemte seg for å slutte å angripe vestlige mål, og avstå fra å delta i globale og regionale operasjoner. Hovedmålet skulle være å drive shariastaten, sier Guidére.

I hele 2012 avsto AQMI fra kidnappingsaksjoner i Sahel. Den tidligere så ivrige kidnapperen Abu Zeid konsentrerte seg nå om «-statsbygging» og håndheving av sharialov i området. Belmokhtar var uenig i strategien.
Mens noen har problemer med å se skogen for bare trær, ser ikke VG trærne for bare skog. Handler dette om ideologi? Spør Morgenbladet og professor Filiu svarer:
- Ideologi er tullprat for jihadistene, særlig i denne delen av verden, der de er sterkt involvert i smugling av narkotika, diamanter, ulovlige innvandrere og våpen.

It's the economy, stupid!

Ingen kommentarer: