lørdag 9. februar 2013

Krig mot Saharas islamister - eller?

Hva handler egentlig gisselaksjonen i Algerie og konflikten om, egentlig? Handler det om jihadister som sikler etter "verdensherredømme" slik VG påsto eller er det ganske enkelt en kamp om landområder og politisk makt? I Klassekampen (4/2) kan vi lese:

43 prosent av befolkningen er for å sende norske militære styrker til Nord-Afrika, viser en meningsmåling utført av Sentio for Klassekampen. 41 prosent er mot.  Spørsmålet som er stilt i meningsmålingen er: «Er du for eller mot at Norge bidrar med militære styrker i konflikten med ekstreme islamister i Nord-Afrika»

Mali-forsker ved Christian Michelsens Institutt, Eyolf Jul-Larsen, advarer mot å se konflikten i Mali og i Nord-Afrika kun som en konflikt med ekstreme islamister, og tror spørsmålsstillingen kan virke ledende.

- Veldig mye av det som i dag framstår som en religiøs konflikt er en gammel etnisk konflikt mellom tuareger og resten av det maliske samfunnet. Selv om konflikten i stor grad har blitt sauset inn i en islamistisk retorikk handler konflikten i større grad om landområder og politisk marginalisering, sier han.
 ....
Jul-Larsen mener pressedekningen i Norge av både konflikten i Mali, og særlig terrorangrepet i Algerie, har vært særs misvisende.

- Du fikk inntrykk av at dette var et angrep mot Norge og Statoil. Hadde du spurt gisseltakerne, er jeg ikke sikker på at de hadde visst hva Statoil var. For dem var Norge totalt uvesentlig i dette, sier han. 
Merk formuleringen "særs misvisende". Hvor er Jan Arild Snoens mediekritikk når vi trenger det? Eller kanskje Document.no kan følge opp saken, det var jo en av skribentene der som først avslørte NRK. Hmmm, skal vi se. Kanskje mediekritikken også har sin egen dramaturgi? Kanskje mediekritikken også har politisk slagside? Jeg spørger helst, mitt kall er eit at svare.

Ingen kommentarer: