"Belsen 1992" skrev de engelske avisene Daily Mirror og Daily Star med dette bildet som illustrasjon, "The Proof" skrev andre. Assosiasjonen til nazistenes utryddelsesleire var åpenbar. Bildet av den avmagrede Fikret Alic bak piggtråd fikk altså verden til å våkne og politiske ledere til å skifte standpunkt i Bosnia-krigen. Bildet ble tatt av engelske ITN i forbindelse med Penny Marshalls reportasje i august 1992.
Det heter seg at et bilde sier mer en tusen ord. I ettertid er det imidlertid stilt kritiske spørsmål om dette bildet - ikke om hva det faktisk viser, men om hva det impliserer, hvilke assosiasjoner det skaper. Kan bilder være manipulerende selv om de ikke er manipulerte? Kan bilder fungere som propaganda selv om bare viser fakta?
Fakta, som krigsforbryterdomstolen stadfester, er at mennene på bildet ikke er innenfor et piggtrådgjerde, de er utenfor mens fotografen er innenfor. Bildet viser menn i den bosnisk-serbiske fangeleiren Trnopolje . Trnopolje var etablert på en skole som kun var omgitt av et lavt gjerde for å hindre at skolebarna sprang ut i veien. Piggtråden på bildet gjerdet inn et mindre område med verktøy og installasjoner, fotografen gikk innenfor dette gjerdet og filmet mennene (som altså sto på utsiden) gjennom piggtråden. Sultet mennen i denne leiren? Fikret Alic var også den eneste avmagrede, filmen viser faktisk at mange av mennene er i fin form noen til og med fyldige. Mennene syntes å være i godt humør, de hadde tatt av seg på overkroppen på grunn av den sterke varmen.
Trnopolje var ikke en konsentrasjonsleir ala Auschwitz-Birkenau eller Bergen-Belsen, slik det berømte bildet impliserer. Trnopolje var etter alt å dømme en blanding av flyktningeleir og krigsfangeleir - de bosnisk-serbiske styrkene hadde plassert mindre viktige muslimer i Trnopolje. Jeg unnskylder på ingen måte mishandling og vilkårlige drap begått av den bosnisk-serbiske militsen, men Trnopolje var ikke sted for systematisk utsulting og utrydding som ledd i holocaust slik bildene lett ga inntrykk av. Assosiasjonen til nazistenes konsentrasjonsleire er altså misvisende.
Bildet av den radmagre Fikret Alic har i likevel blitt stående som beviset for serbernes grusomhet. De bosnisk-serbiske styrkene begikk grusomheter i Bosnia (særlig Srebrenica), ingen tvil om det, men dette bildet er altså ikke noen relevant dokumentasjon i så måte.
Til forsvar for Love Actually
for 20 timer siden
1 kommentar:
bra detta men ingen kommentar dette sugde hardt
Legg inn en kommentar