fredag 22. august 2008

Dagens tabell: Henteekteskap

Når noen sier ord som henteekteskap, arrangerte ekteskap eller til og med tvangsekteskap tenker vel de fleste på norsk-pakistanske gutter som gifter seg med kusinen fra foreldrenes fødeby i Pakistan. Den store andelen henteekteskap dreier seg imidlertid om norsk menn (uten innvandrerbakgrunn) som gifter seg med kvinner fra Russland eller Thailand.

Figur 3.5 (stjålet fra SSB ) viser at Thailand er det klart største landet, mens Russland er noe større enn Pakistan med Filippinene like bak. Figuren viser også at det har vært en sterk økning i denne formen for innvandring de siste ti årene, og økningen har vært særlig sterk fra Thailand samt Russland (og ikke Pakistan som man lett får inntrykk av).

Tabellen stjålet fra SSB viser også hvordan disse innvandrerne fordeler seg på andre land.

Det er mange ulike grunner til at norske menn velger å få seg kone på denne måten. Kanskje er det skjeggete, usjarmerende ungkarer som har problemer med å treffe damer på andre måter. Kanskje er det konservative norske menn som er på utkikk etter kvinner som er vant med gammeldagse kjønnsroller, menn som mener likestillingen er gått for langt. Eller kanskje er det en kombinasjon av disse (Anniken Huitfeldt får forske videre når hun blir sparket som statsråd). La oss heller ikke utelukke at det er to personer som møtes og liker hverandre.

Uansett er det unektelig noe komisk når Frp-mann taler varmt for henteekteskap, samtidig som hans eget parti gjerne vil stramme inn på all slags innvandring inkludert henteekteskap.

Men det er vel noe helt annet når det norske nordmenn som får seg en kone fra utlandet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det er noe helt annet ja, det skjønner vel selv du Konrad?

Ellers så tar jeg disse tabellene fra SSB med et knipe maldonsalt. De er jo kjøpt og betalt av AP alle som jobber der. Korrupt gjeng!

Anonym sa...

Ja du vet, Konrad har litt tungt for det.

Ellers har du selvsagt rett, SSB er jo det rene korrupsjonsreir. Dersom de ikke er korrupte er de i allefall PC.

Anonym sa...

Bra poeng, Konrad! (og beklager at jeg er sein i avtrekkeren)

Anonym sa...

Bedre sent aldri!

Leisha Camden sa...

Hva angår avkommet til disse parene så er det faktisk noe annet. Litt ukoselige disse statistikkene over dødfødsler og genetiske sykdommer etc blant norskpakistanere. Innavl kan vi vel være enige om er en uting, og det slipper man i hvert fall når en nordmann gifter seg med en thaidame.

Men du har rett i at det prinsipielt sett er ganske morsomt.

Anonym sa...

Innavl i mange generasjoner skaper opplagt problemer (bare sjekk Europas kongefamilier), men det er en HELT annen diskusjon.