onsdag 13. august 2008

Saakasjvili: Idiot eller smart strateg?

Hva tenkte han på, den georgiske lederen, da han forsøkte å gjenvinne kontrollen over denne lille jordlappen kalt Sør-Ossetia? Trodde han virkelig at Russland ikke ville svare militært? Trodde han virkelig at USA ville støtte ham militært i en full konfrontasjon med Russland, endog i Russlands egen bakgård? Ja, for han trodde vel ikke seriøst at georgiske styrker ville makte å kaste de russiske "fredsbevarende" styrkene ut av Ossetia.

Stemningen var stor da Saakasjvili for noen år siden kom til makten og presset ut de korrupte forgjengerne. Endelig var det håp for Georgia.

Nå stilles det betimelige spørsmål om han er en komplett idiot. Eller er han en smart strateg som ved å vekke den ytre fienden vil skape indre samhold og oppslutning om sin nasjonalistiske linje, og dermed oppslutning om seg selv? Patriotisme er jo som kjent et gammelt og velprøvd triks som en lang rekke ledere har brukt før ham.

Det er uansett et risikabelt spill Saakasjvili har begitt seg inn på. Foruten liv og eiendom til egne borgere, er hans eget regime i fare.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Eller kanskje ikke? Kan hende at han vil forsøke å fremprovesere andre konflikter i området slik at russerene får langt mer å henge fingrene i.

Anonym sa...

Han er en idiot, og jeg håper resultatet av hans (u)gjerninger vil stadfeste det.

Anonym sa...

Vel vi får se. Jeg tror ikke han kommer noen vei militært, men det kan tenkes at denne lille tullekrigen vil føre til nytt internasjonalt press mot Moskva for å finne en forhandlingsløsning.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Irrelevante kommentarer slettes, uansett hvor morsomme de er.

Anonym sa...

Jeg tror dette kan akslerere meget. Ten alle de andre områdene der det ligegr an til konfløikter i omårdet. Det kan fort få en dominoeffekt i hele området. Blandt annet vil Tjetjenerene bry seg inn pluss pluss pluss.

Anonym sa...

I slike tilfeller er det ofte en strategi for ledere å fremdrive en ytre trussel, for å skape et sterkere samhold blant ens egne og således styrke ens egen posisjon internt.
Her er eksemplene så mangfoldige at det nesten er vanskeligere å finne eksempler der det ikke er tilfelle.

Ugle R.