søndag 31. august 2008

OL: Diktaturet vant

Kina har arrangert et meget bra OL uten plagsomme politiske markeringer. Patriotisme og sjåvinisme blomstret og OL ble en triumfferd for det kinesiske lederskapet. Morgenbladet konkluderte derfor: Vinneren er diktaturet. Mange gode argumenter for boikott og andre politiske markeringer ble fremført, blant annet ved å sammenligne med OL i Tyskland 1936 (både sommer og vinterleker). Forholdet til diktaturer som Kina er ambivalent og som en påminnelse bringer jeg et bilde av den norske isdronningen Sonja Henie som markerte på sin måte da hun hilste på sin store beundrer Adolf Hitler:

3 kommentarer:

Aberlour sa...

Selv om jeg taler tabloidavisene midt i mot; det var fantastisk at Kina fikk OL. Det har blitt friere, det er blitt mer liberalt. Det har blitt utvikling i riktig retning. 1, 3 milliarder mennesker er på riktig vei i rett tempo. De må ikke gå fort eller forhaste seg. Alle skal rekke å være med. En gammel kultur inn i et moderne samfunn.Man må knuse noen egg for å lage omelett.

hilsen A (som jobber midt i Beijing med helt vanlige kinesere)

Konrad sa...

Jeg har ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Kina er et diktatur, ja, men det er ikke lenger et totatlitært styre. Jeg synes derfor sammenligningen med Hitler-Tyskland er misvisende. Det blir spennende å se om Kina klarer å kombinere et åpent og ansvarlig styre (f.eks. å akseptere kritikk og rydde opp i rekkene), uten å slippe taket - de siste årene har det vært en positiv utvikling i den retningen.

Men jeg fikk jo en anledning til å sette inn et bilde Sonja Henie som stolt hilser Hitler. Hun ble vel renvasket fordi hun var så søt og danset så bra.

Amos Keppler sa...

Jeg synes sonja henie med hitler hilsen er på sin plass her.

Friere i forhold til hva? Det eneste jg har emrket meg er at diktaturet viste enda større sleiphet enn vanlig.

Nå synes jeg ikke ol burde ha vært arrangert i kina eller noen steder, for den saks skyld men jeg er enig med MB: diktaturet vant (igjen).