Vi må lære oss å snakke om Jesus. I rasjonell debatt og kjærlighetserklæringer, i humor og harselas. Mannen er blitt så viktig at han fortjener såpass. Minerva utfordrer kristne til å forstå hvorfor det er nødvendig.
At jeg mener Bibelen kan være problematisk for ikke-kristne, betyr ikke at jeg mener Bibelen eller norske kristne er en trussel. De aller flest norske kristne støtter opp om demokratiet og rettsstaten, og kombinerer dette utmerket med sin religiøse tro. Mange av de mest profilerte norske kristne har endog en svært god forståelse av den liberale rettsstaten. Både konservative debattanter, som Nina Karin Monsen, og mer liberale som Kjell Magne Bondevik, står stødigere på rettsstatsprinsippene enn folk flest. Det betyr heller ikke at jeg mener at Bibelen er en negativ innflytelse i Norge. Jeg tror mange kristne i Bibelen finner styrke til å leve bedre liv.
Hvis en kristen sier at homofili er galt, fordi Bibelen beskriver det som galt eller fordi Jesus eller Paulus sa at det var galt, må jeg kunne argumentere med å si at Jesus eller Paulus i så fall var sneversynt. Mer enn det: Jeg må kunne gjøre narr av sneversyntheten. Og selv om de fleste kristne tolker Bibelen på måter som i hovedsak er akseptabelt for meg, finnes det også mange som ikke gjør det. Ikke-kristne må kunne gjøre narr av Jesus både overfor moderate, og overfor ekstreme, tolkninger av ham. Ikke fordi Bibelen og bruken av den er fundamentalt annerledes enn muslimers bruk av Kornane eller andres bruk av Marx, Platon eller Ayn Rand; men nettopp fordi bruken av Bibelen akkurat på samme måte som bruken av andre tekster er politisk relevante. Med det mener jeg ikke at kristne flest vil innføre prestestyre i Norge; men i et demokratisk samfunn har verdigrunnlag, livssyn og moralske normer politiske implikasjoner – både gjennom sin påvirkning på lovgivning og gjennom sin påvirkning på den offentlige debatten og samfunnets normer.
Har Jesus innflytelse i Norge idag? Det er mange kristne i maktposisjoner, mangenæringslivstopper, mange toppolitikere. Også globalt vil noen peke på at kritikk av kristendom foregår i en situasjon der kristne land i Vesten har et politisk og militært hegemoni. Det er betydelig motvilje mot kristendom og mot kristne i store deler av nesten alle samfunn. Det å gjøre narr av Jesus på en måte som sårer kristne er å sparke oppover.
Vi publiserer ikke Jesus-karikaturer idag, i pinsehelgen. Men snakke om Jesus – det er vi nødt til.
Høye bølger og opprørt hav
for 17 timer siden
2 kommentarer:
Konrad - vi gjør narr av Jesus. http://www.youtube.com/watch?v=XiDmMBIyfsU
Og gitt kirkens makt historisk er det viktig at det er blitt gjort, både for sekulære, og vil jeg påstå, for kristne.
Satiriske tv-program idag gjør jevnlig narr av Gud og Jesus (Paul slipper av en eller annen grunn bililgere unna), enten det er South Park, Simpsons, The Daily Show etc., eller i hjemlig sammenheng Are Kalvø (Bibelen II) eller annet.
Jammen så fint da!
Legg inn en kommentar