søndag 14. november 2010

Nordmenn og norsk kultur

Hva vil det si å være norsk nordmann fra Norge? Tåkehoder som Tybring-Gjedde tror det har fasit, men jeg tror Jostein Gripsrud er nærmere (DN 13.nov):

Dagsavisene er blitt tilskrevet stor betydning for utviklingen av nasjonal identitet: De lesekyndige og mer eller mindre dannede ble vevet sammen ved at de leste noenlunde de samme tingene mer eller mindre samtidig. Med kringkastingen ble denne funksjonen intensivert. Én eller svært få kanaler leverte de samme programmene over hele landet til nøyaktig samme tid. Denne typen kringkasting er forutsetningen for at «kulturell norskhet» langt på vei kan defineres som det å ha et fortrolig forhold, litt justert for alder, til Alf Prøysen, Erik Bye, Ingrid Espelid Hovig, Rolf Kirkvaag, Rolv Wesenlund, Harald Eia, Anne-Cath. Vestly og Anne-Kat. Hærland. Og noen til. De som ikke kjenner disse folkenes arbeid, er utlendinger.
Å være norsk handler ikke om Konge og Fedreland, det handler om Anne-Cath. Vestly og Anne-Kat. Hærland. Norge ble skapt av NRK.


Det er flagget som vaier i vind.

Eller var det pupper?


Blogglisten

Ingen kommentarer: