Hver tredje ansatt i politiet - 31,6 prosent - sier også at de har vært redd for å dø når de utfører sin polititjeneste, skriver VG.
Dette er jo mildt sagt ute av proporsjoner (noe annet er forresten ikke å vente når det dreier seg om Arne Johanessen). Politi er faktisk et temmelig trygt yrke. 31 norske politifolk (hvorav en kvinne) har blitt drept i tjeneste, Aftenposten (23.april).
Dette er egentlig et oppsiktsvekkende lavt tall, det dreier seg faktisk om samtlige norske politifolk som har falt i tjeneste de siste 110 år. Altså en politimann hvert 3. år. En kikk på listen viser: 4 av disse ble drept av okkupasjonsmakten under krigen, 6 omkom i trafikkulykke, 1 falt av hest under Kong Olavs begravelse, 1 druknet under redningsaksjon, 1 døde av brannskader, (minst) 5 drept av psykiatrisk pasient.
I landbruket omkommer til sammenligning 8-10 personer hvert år i arbeidsulykker, innenfor bygg og anlegg er tallet omtrent det samme.
Tallene sier noe enda viktigere: Norge er et fredelig land å bo i. Politiet er generelt ubevæpnet og bare hvert 10 år omkommer en politimann i en "skarp" situasjon som NOKAS-ranet.
Ditta e rein sjikane!
Bør denne turisten betale besøksbidrag?
for 23 timer siden
30 kommentarer:
Hvor mange ansatte er det i landbruk og industri?
Omkring 15.000 i politiet, omkring 50.000 i jordbruket.
PS: Legg også merke til hvordan politimenn dør. Det er ekstremt sjelden at politimenn dør i skarpe oppdrag.
Det er altså en god del flere som jobber i landbruket, for ikke å snakke om industrien.
Dessuten har disse jobber som ikke oppleves som livsfarlige.
Politiet, derimot, skal gå inn i livsfarlige situasjoner. Det er det som er jobben deres, men det betyr ikke at de ikke kan være redde.
Det er klart et problem dersom politiet opplever at de oftere blir redde for livet sitt.
Øøh, det er vel 3 ganger så mange i landbruket. Skulle politiet ha samme dødsrisiko som landbruket ville 2-3 politimenn blitt drept hvert år. Dødsrisikoen i landbruket er altså 5-6 ganger så høy som i politiet.
Politimenn har ingen grunn til å klage.
Politiet er i skarpe oppdrag hver dag - ja, hver dag blir polititjenestemenn og kvinner å finne i livstruende situasjoner -dog ikke i krigen, som NOKAS. Årsaken til at tallene er fordholdsvis lave er mange, men det er riktig som du påpeker: Norge er et trygt land å bo i, med god velferd mm. I tillegg er det norske politiet godt utdannet, og forberedelsesnivået før skarpe oppdrag er særdeles høyt. Likevel skal man ikke fullt ut fornekte tallenes tale: 9 av 10 blir truet, mange er redde på jobb osv. Det er likevel politiets oppgave å løse farlige situasjoner, og man reflekterer over og blir grundig undersøkt i div intervjurunder mm rundt disse problemstillingene før man i det hele tatt blir tatt inn på skolen, men de er - uansett hva som bør kunne forlanges av det, - kun mennesker av kjøtt og blod, med familier hjemme.
Kan man ikke bare bytte låser i kontordørene? De fleste politifolkene befinner seg jo på kontoret. Ellers er det prisverdig at VG hjelper disse nervøse og sykdomsplagede - særlig i helgene - politifolkene i deres lønnskamp.
Godt å se Arne Johanessen bedrive strategi før lønnsforhandlingene.
Det er beklagelig at folk som gjør en anstendig jobb trues, men jeg anser dette for et av AJs klassiske forhandlingsutspill.
Uansett: Når man går inn i politiet må man regne med litt slikt.
Brannmenn må tåle litt røyk og varme, må de ikke? Da må politiet tåle noen harde ord.
Altså nok engang: Statistikken er temmelig tydelig. I Norge dør det praktisk talt aldri politimenn på "skarpe" oppdrag (NOKAS er blant unntakene). Trafikkulykke er det vanligste, og det kan skje hvem som helst.
Frykten er i stor grad ubegrunnet.
Konrad og andre er virkelig uærlige og uredelige i sin argumentasjon:
"Politimenn har ingen grunn til å klage."
I motsetning til bønder, så er politiet daglig i farlige situasjoner. De skal gå inn der andre viker unna. Nå er denne undersøkelsen nettopp laget for å kartlegge hvordan politifolk oppfatter situasjonen.
Det er altså ikke snakk om "klaging", men om å svare på en undersøkelse de ble bedt om å være med på.
Og selv om politiet skal være utdannet til å ha en farlig jobb, så betyr ikke det at de ikke er mennesker av kjøtt og blod, og mange av dem med familier som også blir truet.
Når en politimann dør, så er det som regel fordi jobben er farlig i utgangspunktet. Denne risikoen har de hver dag.
Når en bonde dør, er det en arbeidsulykke i jobb man ikke i utgangspunktet er i fare i. En bonde trenger ikke å ligge våken hver natt i frykt for at kuene skal slakte ham og familien fordi han ikke melket dem dagen før.
Det blir derfor tullete å sammenligne ulykker i politiet og blant bønder:
Politiet er utdannet med sikte på å minimere fare for seg selv og andre, selv om de har en FARLIG jobb som ofte oppfattes som truende.
Bønder er utdannet til en i utgangspunktet UFARLIG jobb som ikke oppfattes som truende.
Konrad skriver og skriver, men tar som vanlig feil.
"I Norge dør det praktisk talt aldri politimenn på "skarpe" oppdrag"
Men hvorfor det, Konrad? Jo, det er fordi vi har en særdeles god politiutdannelse, og politifolk er godt i stand til å ta brodden av farlige situasjoner.
Men selv om man har gode politifollk og de klarer å unngå å skade seg i farlige situasjoner, som de er ute på hele tiden, så betyr ikke det at situasjonene ikke er farlige!
"Frykten er i stor grad ubegrunnet."
Dette er tull fra ende til annen. Konrad mangler åpenbart muligheten til å se på det store bildet.
En anonym skriver:
"De fleste politifolkene befinner seg jo på kontoret."
Hvordan har da disse tusenvis av politifolkene som har svart på dette klart å befinne seg i livsfarlige situasjoner, der både de selv og familien deres har vært utsatt for reelle trusler?
Hvis de bare befinner seg på kontoret kommer de selvsagt ikke ut for slikt. Men faktum er jo at de IKKE bare sitter på kontoret, i motsetning til hva du klarer å vrøvle frem.
Skam deg.
"Frykten er i stor grad ubegrunnet."
Man skal altså ikke være redd når man blir angrepet av væpnede personer, eller når vedkommende man arresterer fremsetter direkte trusler mot familien.
Da vet vi det.
Jeg lurer på hva som skjer hvis noen sporer opp familien til Konrad og truer dem. Da sitter han neppe her og forklarer hvordan frykten hans er ubegrunnet...
(Merk: Dette er ikke ment som en trussel mot Konrad. Jeg har ingen planer om å gjøre noe som helst mot ham eller andre rundt ham. Bare så det er klart.)
Uredelig argumentasjon? Når norsk politi sjelden skades eller dør på jobb skyldes det dels at politiet er godt utdannet og dels at Norge ikke er et voldelig samfunn. Begge deler skal vi være glade for.
Statistisk har politiet litt grunn til frykt.
De som bør bekymre seg er bønder og skogsarbeider - det er farlig det.
"Når norsk politi sjelden skades eller dør på jobb skyldes det dels at politiet er godt utdannet og dels at Norge ikke er et voldelig samfunn."
Når omtrent alle politifolk har blitt utsatt for vold og trusler, så viser det at samfunnet ikke er så fredelig som du skal ha det til.
"Statistisk har politiet litt grunn til frykt."
Du mener altså at politifolk ikke kan være mennesker med menneskelige følelser. Bare fordi de klarer å unngå at farlige situasjoner går ut over dem, så betyr det at de ikke skal være redde?
Du tror visst folk er roboter!
Og sammenligningen med yrker som ikke er farlige i utgantspunktet er ganske tullete.
Jeez. Hva slags vås er dette? Har politiet noen grunn til å klage over at de opplever vold? Selvsagt ikke, det er jo for faen jobben deres! Akkurat som brannmenn må regne med å oppleve røyk og brann. De har yrker som innebærer farer, utdanningen handler jo i stor grad nettopp om å takle disse farene. Statistikken viser faktisk at de klarer dette ganske bra. Klarer du ikke å forstå et så enkelt poeng?
Frykt er bra, det er skjerper sansene når situasjonen krever det. Men generell, permanent frykt er det ingen grunn.
Siste kommentar tror jeg kortsluttet viljen til videre debatt. Det er - for å bruke ord fra ditt eget vokabular - faen meg bare noe vås.. Unnskyld meg, du har heldigvis lov til å offentliggjøre det du mener så lenge du ikke tråkker på menneskegrupper, men dette var svært us(m)akelig pisspreik. Skulle polititjenestemenn og kvinner som var med i undersøkelsen fornekte sine følelser rundt angst og frykt fordi noen kanskje skulle mene at de ikke har grunn for å være redde - fordi det er deres jobb? Forskjellen på Politiyrket og brannvesen/bønder mm. gidder jeg ikke engang å kommentere. Det er for åpenlyst.
Forstår du overhode ingenting?
Går man inn i en farlig situasjon kan man være litt redd, det skjerper sansene. En fjellklatrer som er fryktløs, blir sløv og faller i døden.
Er det bra at politimenn og deres familier trues privat? Selvsagt ikke, det er helt uakseptabelt. Det er unødig å kommentere denslags.
Statistikken viser imildertid at det ikke er spesielt farlig å være politi i Norge. Flott det! Som "Nils Georg" sier.
Den eneste som ikke forstår noe er Konrad.
Bare fordi man har gått inn i et yrke man vet kan være farlig, så betyr ikke det at de skal la være å gi uttrykk for hvordan faren faktisk oppleves når de blir spurt om det.
Å si at "de har ingen grunn til å klage" når de og familiene deres utsettes for alvorlig vold og alvorlige trusler faller rett og slett på egen urimelighet, spesielt siden, igjen, dette har kommet frem gjennom en undersøkelse der de ble spurt helt konkret om dette. Det er altså ikke snakk om "klaging", men om en beskrivelse av virkeligheten.
Men Konrad har for lengst bestemt seg for å forkaste virkeligheten til fordel for egne fordommer. Jeg mener, når han klarer å sammenligne et yrke der man stadig er i livsfarlige situasjoner med bondeyrket, der man faktisk ikke lever i frykt i jobben sin... Nei, det er direkte patetisk.
Nei nå må du gi deg. Jeg har jo sagt gang etter gang at det er uakseptabelt at politimenn trues privat. Du skriver norsk, da antar jeg du forstår norsk også.
Både politimenn og brannmenn har FRIVILLIG (slå opp i ordboka dersom du ikke vet hva det betyr) valgt et yrke som det VET innebærer en viss fare. Bør brannmenn klage over røyk og varme når de er på oppdrag? Selvsagt ikke, det er jo jobben deres for faen. PÅ TROSS AV disse farene viser statistikken at det ikke er spesielt farlig å jobbe i politiet. Dette er virkeligheten, det er ikke fordommer.
Jeg vet ikke om Konrad lider av dysleksi, eller av akutt uærlighet. Stråmannargumentene hans er jo såpass på jordet at man må lure på det...
"Både politimenn og brannmenn har FRIVILLIG (slå opp i ordboka dersom du ikke vet hva det betyr) valgt et yrke som det VET innebærer en viss fare. Bør brannmenn klage over røyk og varme når de er på oppdrag? Selvsagt ikke, det er jo jobben deres for faen."
Stråmann, stråmann, bukken min.
1. Ingen klager. Politifolk har svart direkte på en konkret spørreundersøkelse. Den eneste som klager her er deg.
2. Politiets jobb er ikke å bli truet. Brannvesenets jobb er å slukke branner. Sammenligningen din er helt idiotisk.
"PÅ TROSS AV disse farene viser statistikken at det ikke er spesielt farlig å jobbe i politiet."
Det er heller ikke spesielt farlig å jobbe som brannmann heller, i følge din logikk. Men faktum er jo at det er et farlig yrke. At man klarer å unngå skader i den grad man gjør, endrer ikke dette.
Det er mange tanketomme kommentarer her, men du setter rekord.
Det var en veldig usakelig kommentar, synes jeg, Konrad. Synes du må tåle å høre dette, uansett om du ikke vil. Jeg synes dine innlegg har vært mer enn normalt pubertale, og svarene på de seriøse og gode innleggene fra div innsendere er for meg helt uforståelig barnslige.
Du (jeg antar det er sammme person) har jo ikke et eneste saklig argument, du forholder deg overhode ikke til det jeg sier.
Jeg har sagt gang etter gang at det er uakseptabelt at politimenn og deres familier trues PRIVAT.
I JOBBEN er vold og farlige situasjoner en del av yrket, det er jo for faen derfor vi har politi. Klarer du ikke å forstå dette?
Nei, ikke samme person - bare en som har lest innleggene. Jeg kan ikke finne en god grunn til at politiet skal akseptere å bli truet i jobb, selv om forholdene ligger til rette for at dette skal kunne skje. De som truer må tiltales og dømmes, og politiet som blir utsatt for trusler må få hjelp om de reagerer menneskelig på slike situasjoner. Du må jo for f... skjønne at det er vanlige mennesker det er snakk om her! Mennesker reagerer med mange former for frykt, angst, stress, PTSD osv - selv om det er i jobben, og selv om man er trent for å håndtere farlige situasjoner. Vi er skapt sånn, og det er ingen grunn for at du skal rakke ned på opplevelsen en gruppe mennesker har i arbeidssituasjon! For en merkelig tankegang, i det hele tatt. Skjønner ikke motivet ditt..
Du er tydeligvis like treg i oppfattelsen som den forrige. Har jeg noen gang sagt at det er OK at folk blir truet på jobb? Jeg har faktisk sagt det motsatte. Hvor mange ganger må jeg si dette? Capisce?
Og atter en gang må jeg gjenta: Politiet er statens voldsmakt, politimenn har det særlige privilegium å bruke fysisk makt mot borgerne for å håndtere farlige situasjoner eller farlige personer. Dette er faktisk grunnen til at vi har politi. Derfor hører til å jobben å kunne gå inn i farlige situasjoner og stå ansikt til ansikt med truende personer. Frykt og vold er en del av jobben. Hvor tett i nøtta må man være for ikke å forstå dette banale poenget? Det betyr samtidig at vi har respekt for folk som går inn i dette yrket.
Men den som ikke tåler belastningen med politiarbeid på gata får finne seg en kontorjobb. IF you can't stand the heat, get out of the kitchen.
Jeg rakker overhode ikke ned på politimenn generelt. Spar meg for vås.
Konrat har fortsatt ikke fått med seg at det er snakk om en undersøkelse der politifolk ahr blitt spurt helt konkret. Han kaller det å svare på spørsmål for "syting". Patetisk.
AJ syter og klager.
Jeg har sagt 20 ganger at statistikken viser at politimenns frykt stort sett er ubegrunnet. Forstår du ikke det din treskalle?
Frykt er stort sett ubegrunnet, men den er likevel en nødvendig forsvarsmekanisme som forteller deg at du må trekke deg fra en farlig situasjon. Denne følelsen kjenner politiet svært ofte i forhold til andre. Dvs: De er altså utsatt langt oftere enn folk flest (Kanskje med unntak av mennesker i krig el. andre, liknende jobber) for farlige situasjoner. Det er ikke verre enn som så. Realiteten er at politiet har et farlig yrke, fordi de befinner seg i farlige situasjoner nærmest daglig, og de kjenner frykt, som er en naturlig psykisk reaksjon i slike situasjoner. Det faktum at statistikken viser at politimenn ikke blir særlig ofte skadd på tross av antallet farlige situasjoner de befinner seg i, viser at hjernen fungerer, og at politiet er godt trent for oppgavene de er satt til. - De må likevel få lov til å erkjenne at de kan kjenne frykt.
Legg inn en kommentar