fredag 25. november 2011

Skyld, medansvar og årsak

"Den vanvittige volden 22. juli var Anders Behring Breiviks eget verk, og egen idé. Men de politiske vrangforestillingene som lå bak er det mange flere som er med å skape og videreformidle." Dette skriver Snorre Valen i VG og gjengitt på hans egen nettside (VGs egen omtale).

ABB er naturligvis den skyldige for de han med vilje og plan egenhendig gjennomførte udåden. Men det er mange medvirkende årsaker til det som skjedde 22.juli, herunder er det mange velkjente personer som har medvirket til å skape det klima i offentlighet og den litt mer obskure konspiranoiaen i underskogen som var viktige drivkrefter bak 22.juli. Det betyr ikke at disse personene ønsket at 22.juli skulle skje, men ved uaktsomhet medvirket de til katastrofen. Det gjør dem moralsk og politisk medansvarlige, men ikke straffrettslig.

En analogi: Dersom jeg råkjører med bil og ender med å kjøre ihjel en tilfeldig fotgjenger, da er jeg åpenbart skyldig eller ansvarlig på et uaktsomt nivå. Mitt ønske var å kjøre fort, ikke å kjøre over noen. Som voksen, erfaren bilfører burde jeg skjønt at det kunne gå galt.

Å bli voksen handler blant annet eller særlig om å at ansvar for sine handlinger og konsekvensene av dem. Barn kan unnskyldes fordi de ikke forstår bedre.

Kokkvold og andre er ideologisk forsvarere av ytringsfriheten, og som Valen skriver er vel poenget med å ytre seg at ytringene påvirker samfunnet, at ytringene har konsekvenser. Den som forsvarer ytringsfriheten må også kunne diskutere sammenheng mellom ord og handling.

Ingen kommentarer: