mandag 5. desember 2011

Psykotiske vrangforestillinger eller personlighetsavvik

Aftenposten gjør et forbilledlig arbeid med å belyse saken og samtidig drive litt voksenopplæring. Det er naturligvis ABBs diagnose det handler om. I dag påpekes at psykiatriens bruk av kriteriet "bisarre vrangforestillinger" må brukes strengere enn det virker som:

Skal man kunne si at det foreligger en psykotisk, paranoid vrangforestilling må tanken ikke være en rimelig antagelse, og ikke i tråd med tanker som gjør seg gjeldende i de grupper man er del av eller identifiserer seg med, ifølge professor Torgersen. Jeg finner ikke noe sted dokumentert at bisarre vrangforestillinger foreligger, sier Torgersen.
(...)
Psykiateren Thorvik er mest kritisk til at de sakkyndige i liten grad ser etter alternative forklaringer enn psykose på Behring Breiviks handlinger. Paranoiaen kan like godt være uttrykk for realisme hos en person som var i ferd med å planlegge en storstilt terrorhandling.
Torgersen mener derfor det er gal bruk av betegnelsen "bisarre vrangforestillinger":
Skal man kunne si at det foreligger en psykotisk, paranoid, vrangforestilling må tanken ikke være en rimelig antagelse, og ikke i tråd med tanker som gjør seg gjeldene i de grupper man er del av eller identifiserer seg med. Bisarre vrangforestillinger bryter med vårt naturvitenskapelige verdensbilde på områder hvor liten tvil foreligger. (...) De nevner at ABB mener han har et tyngende ansvar for å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Dette er en fryktelig ide, på linje med personalet i konsentrasjonsleirer under 2. Verdenskrig, men det er ikke fnugg av bisarrhet, som rapporten hevder, det er ikke ekstra-sensorisk, utenfor den naturvitenskapelige forståelsesmåten.
Om ABBs stormannsgalskap sier Thorvik (og sammenligner med Quisling):
Quisling ga uttrykk for å ha forstått universets gåte og ha en gudegitt misjon for å frelse verden i "hellig krig". Han sammenlignet seg med Hellig Olav. Den gang ble dette tolket av de sakkyndige som fabuleringer Quisling selv produserte ut fra hans ideologi, kanskje som kompensasjon for motgang tidligere i livet.
Er ABBs voldsomt overdrevne tanker om seg selv og den rollen han spiller en fast overbevisning om konkrete forhold, eller er det bare fantasier og drømmer i et narsissistisk sinn? Kan ABBs fabuleringer ha tatt helt overhånd slik at han ikke helt klarte å skille disse fra det vi andre oppfatter som fakta? For lekfolk blir dette spekulasjoner, for forskerne blir det sikkert tema for mange års forskning.

se også VG.

Ingen kommentarer: