fredag 26. oktober 2012

Renraset løgn

Man skal lete lenge for å finne en folkegruppe preget av mindre rasistiske holdninger enn urnordmenn, skrev Hege Storhaug i Aftenposten.

Den setningen alene har et vist komisk preg ved Storhaugs begrep "urnordmannen" i seg selv er raseorientert. Trodde jeg i allefall.

Googling av "urnordmannen" leder meg til en gammel Dagblad-artikkel: "På Aukra utenfor Molde i Møre og Romsdal bodde urnordmannen for 11 000 år siden." Jeg finner også et puppebilde hos Teknisk Ukeblad: "Nordmenn egentlig fra Afrika"

HRS har nå åpnet for kommentarer på sine nettsider og der skriver Storhaug: "Urnordmenn er ifølge SSB’s def: vi som har fire norskfødte besteforeldre. Så kan man kalle det etnisk norsk, norsk eller hva det måtte være, men vi vet vel hvem vi tenker på?"

Det er et bra sprang fra 11.000 år (og mer) til "fire norskfødte besteforeldre". Men så viser det seg at SSB slett ikke definerer "urnordmannen", derimot har de en klassifisering av personer etter innvandrerbakgrunn. SSB presiserer også at de slett ikke bruker begrep som "helnorsk" eller "ekte norsk", ei heller "urnordmann":

SSB bruker ikke begrepet ”helnorsk” selv om en person har to foreldre og fire besteforeldre som er født i Norge. Blant annet har vi ikke informasjon om hvilke land tidligere forfedre kommer fra. Det er heller ikke opplagt hvordan ”helnorsk” skal defineres. 
Påstanden om at SSB definerer "urnordmannen" er en blank løgn fra Storhaug.

Ingen kommentarer: