mandag 15. oktober 2012

Tvangsekteskap vs. kjærlighetstvang

– Ingen skal komme å fortelle meg at det er kjærligheten som gjør at en ung, norsk jente med pakistansk bakgrunn helt frivillig og av kjærlighet gifter seg med fetteren sin fra Punjab, sa Siv Jensen i følge NRK.

I sin "kamp" mot tvangsekteskap ender altså Siv Jensen opp med kjærlighetstvang: Et uromantisk giftemål er ikke et legitimt ekteskap. Forstår virkelig ikke Siv Jensen at "frihet" også betyr frihet til å gifte seg av andre grunner enn romantikk? Hva så med ekteskap som etter en tid har blitt kjærlighetsløse, der man forblir gift av gammel vane eller av lojalitet eller av praktiske grunner - er heller ikke de legitime?

Da passer det veldig godt å hente frem denne gladhistorien:

Frp-politikeren Per Bjørnar Rødde (38) går ut mot den selvopptatte norske karrierekvinnen og sier mange norske menn velger asiatiske koner, fordi de er reserverte og ansvarsfulle.
- Jeg råder menn som vet hva de går til å finne seg ektefeller i Asia. Samfunnet vårt trenger reserverte og høflige kvinner som ser en verdi i å ta seg av hjemmet og holde familien samlet, sier Rødde.
Ingen skal komme å fortelle meg at det er kjærligheten som gjør at en søt ung thaijente av kjærlighet gifter seg med en småfet, skallet norsk gammelungkar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er viktig å ta med forskjellen på et arrangert ekteskap og et ekteskap som ikke er arrangert.

Jeg tror at vii kan være noenlunde sikker på at de aller fleste postordrebruder gifter seg av fri vilje, uten dermed å si noe om motivene.

^^^^^^^^^^^^^^^^

Rent generelt vil jeg si at det er viktig at man ikke overlater alt tankearbeidet til FrP, i stil med at: FrP tenker, Konrad opponerer.

Konrad sa...

Dypest sett er dette et spørsmål om fri vilje. Men forelskelse (som Siv Jensen synes å kreve) er jo ikke fritt valgt, det jo noe man i følge den romantiske forestilling bare blir rammet av, som lynet. Fornuftsekteskap derimot er fri vilje, fordi det er en nøktern kalkulasjon.

Så hva er arrangert? Er det arrangert dersom to single blir plassert ved siden av hverandre i middagsselskap? Er det arrangert dersom foreldrene ordner en date med en passende ung mann? Er det arrangert dersom venner ordner en date med en passende ung dame?

Ja forresten er det fri vilje dersom thai-jenta ikke kan motstå nordmannens velfylte lommebok? Kanskje fattigdommen tvinger henne til å gifte seg rikt?

Som Jane Austen ironisk observerte: Elizabeth forsto at hun elsket Mr Darcy da hun så hans store eiendom og velholdte herregård.