torsdag 25. oktober 2012

Romantikkfascisme

Arrangert ekteskap er en uskikk som bryter brutalt med prinsippet om alle menneskers grunnleggende like verdi, skriver Hege Storhaug i Stavanger Aftenblad (24/10).

Hege Storhaug må gjerne være tilhenger av et romantisk ekteskapsideal. Men å kreve at alle andre skal gifte seg i henhold til samme ideal er grunnleggende totalitært. Frihet (et ord Storhaug forsøker å monopolisere) er også friheten til å gifte seg av helt andre grunner. Det virker faktisk som Storhaug ikke forstår dette elementære poenget. Storhaug har jo selv brutt med romantiske idealet ved å leve sammen med en annen kvinne, stikk i strid med det romantiske (heterofile) ekteskapsidealet.

Hvordan skal Storhaugs idealregler håndheves? Vil hun granske hjerter og nyrer hos de forlovede for å kontrollere om de gifter seg med korrekte intensjoner og følelser?

Skimter vi Storhaug blant de totalitære?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Her er det du som blander kortene. Det ligger egentlig i ordene: arrangert ekteskap er et ekteskap som er arrangert av andre enn paret.

At det finnes utallige andre grunner til å gifte seg, er klart. Om man selv velger å gifte seg av grunner som handler om å trygge familien økonomisk etc., er man dum.

Om familien derimot tvinger den unge til å gifte seg med noen som vedkommende egentlig ikke ønsker å gifte seg med, er det noe helt annet. En forbrytelse. En umoralsk handling. En skjendsel.

(og en handling som burde utløse at de ansvarlige sendes direkte til sin religions verste helvete, og får lida alle mulige pinsler i all evighet).

Konrad sa...

Bullshit.

Arrangert kan f.eks. bety at man har fått bistand fra et byrå til å finne "noen som passer for deg". Det kan også bety at man får bistand av foreldrene til å finne en passende kandidat. Det er ikke tvang, det er et forslag, en tilrettelegging. Å kalle det en forbrytelse eller skjendsel er latterlig.

Dersom du lurer på hva fri vilje er, så kan ta du ta deg et studium i filosofi.

Anonym sa...

Det bør selvfølgelig innføres objektive tester for om begge parter er tilstrekkelig forelska før ekteskap. Som kjent synker serotoninnivået når forelskede er fra hverandre, så det skulle ikke være så vanskelig.

Konrad sa...

Blodprøve bør bli obligatorisk. Hadia Tajik har mye å ta tak i!

Anonym sa...

Arrangert kan f.eks. bety at man har fått bistand fra et byrå til å finne "noen som passer for deg".

Vel, og så kan jeg argumentere ut fra ost ikke heter ost, men egentlig pølse.

Nei, Konrad, Uansett hva det der er for noe, så er det ikke et argument for annet enn at du er ikke aksepterer den gjengse forståelsen av hva et arrangert ekteskap er.

Det å klassifisere bruk av kontaktbyrå som arrangert ekteskap, er i høyeste grad alternativt.

Personlig mener jeg at denne bloggen er helt bremseslange - så er det opp til deg å tolke hva jeg måtte legge i det begrepet.

Nei, slik argumenterer man ikke.

Konrad sa...

Det handler ikke om tolkning, men om presisjon. Når Hajik sier "arrangert", hører Storhaug "tvang" og argumenterer ut fra det. Sorry, "arrangert" og "tvang" er ikke det samme. Å røre alt sammen til en grå grøt gir helt tullete diskusjoner.

Dersom foreldrene sier til sin datter: "Vi vet om en passende ung mann i gifteklar alder, kanskje dere kan møtes og prate litt, kanskje dere finner ut av det." Ja da er det arrangert ekteskap. Er det trusler om f.eks. juling med i bildet, ja da er det tvang.