lørdag 4. oktober 2008

Rettsstaten Norge: to historier

Lam kvinne reiste seg og gikk: 65-åring fra Oslo, som ble dømt til ett års ubetinget fengsel, får straffesaken sin gjenopptatt etter at kvinnen innrømmet at overfallet, som angivelig gjorde henne lam, aldri hadde skjedd. Mannen har levd med belastningen i snart 18 år.

En 61 år gammel mann fra Bodø krever nå 9,2 millioner kroner i oppreisning
for en femten år gammel voldtektsdom. Han ble i 1993 dømt for å ha voldtatt en 18 år gammel jente - noe han måtte sitte ett år og åtte måneder i fengsel for. I tillegg måtte han betale den unge kvinnen 75 000 kroner i erstatning. I 2005 ble hun avslørt og dømt for å ha kommet med en rekke falske voldtektsanklager. Mannen har levd med belastningen i femten år.

Hvor mange flere justismord venter på å bli avdekket? Kanskje er det for lett å tiltale og dømme noen for voldtekt? Viggo ble dømt uten håndfaste bevis utover kompisens forklaring (og han hadde som kjent interesse i saken). Er Viggo den neste som er moden for gjennopptakelse? Ja, og hva med Gamal Hossein, der var det også mangel på håndfaste bevis?

Det er mye pent å si om rettsstaten Norge, men det er også betydelig rom for forbedring.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det verste er at hora faktisk ikke forstår alvoret i saken, og påstår at mannen er skyldig siden han innrømmet det for 15 år siden. Hun må faen meg være en av de største horene som finnes, siden hun ikke forstår hvorfor mannen retter erstatningskrav mot henne. Stokk dum. Hun fortjener å bli gjengvoldtatt av en innvandrergjeng, i alle tre hull.

Konrad sa...

Den siste setningen tar jeg sterkt avstand fra, inkludert den underforståtte rasismen.

Simen Eide sa...

Mennesker er mer opptatt av å få noen å straffe, slik at de tror gatene blir trygge - enn å sikre at de som blir dømt faktisk er ansvarlige.

Det er ille når slike overgrep som voldtekt skjer, men å dømme noen for et slikt overgrep krever sterke beviser - for å dømme noen for et overgrep de ikke har gjort, hører ikke hjemme i en rettsstat, men i tyrannier.

Konrad sa...

Nettopp