fredag 21. november 2008

Jøder i Iran har det fint

Ble du forvirret av nå? Jødenes relativt gode kår i Iran var hovedpoenget i innslaget på NRKs Urix torsdag 20.nov (link til nett-tv). Iran har et bittlite jødisk samfunn og de får praktisere sin religion i fred (i likhet med andre religiøse minoriteter), det sitter til og med en jøde i den iranske nasjonalforsamlingen.

Det er ingen tvil om at Iran er et islamsk land der de øverste imamene har det siste ordet. Men å kalle Ahmadinejad for en Hitler, "a cruel and evil dictator", er helt misvisende.


Synagogen i Shiraz, Iran


EDIT: Elisabeth Reehorst skriver i Morgenbladet: "Ellers melder verken Christian Science Monitor, Amnesty eller The Jews Virtual Library, som er mine viktigste kilder her, at jødene i Iran blir forfulgt for sin religion. Det største problemet vi hører jødene har i dag, er at Iran ikke godkjenner sabbaten deres, slik at de er tvunget til å arbeide og holde skolene åpne denne dagen. Butikkene må merkes "ikke-muslimsk". Ellers rapporteres det om tilfeller av byråkratisk sommel og diskriminering ut over det som er vanlig i landet. Amnesty International nevner ikke jøder spesielt i sin rapport fra februar 2006, mens de har eksempler på forfølgelse av arabere og kurdere. De sier likevel generelt at det finnes diskriminering av de tre anerkjente religiøse gruppene."

EDIT 2: Cecilie Hellestveit (Midtøsten-ekspert, jurist) skriver i Morgenbladet: "President Mahmoud Ahmadinejads uttalelse om å «kaste Israel på havet» kom dagen etter en lekkasje om at Iran lå i forhandlinger med Israel om tilbakebetaling av førrevolusjonær oljegjeld. I et valgår kunne Ahmadinejad vanskelig ha slikt på seg."

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ahmadinejad er likevel en Hitler.
Hitler selv tok gladelig i mot muslimske ledere, under den forutsetning av at de var mot jødene. Og så lenge jødene i Iran ikke viser at de er Israel-vennlige, og godtar sin dhimmi-status, får de lov å bli i landet.

Anonym sa...

Tullprat.

Ahmadinejad er ikke engang den øverste lederen i Iran. Snakket om å utslette Israel er retorikk og ble blant annet brukt som en avledningsmanøver da det ble avslørt at Israel og Iran drev hemmelige forhandlinger.

Selvsagt er de dhimmi, akkurat som muslimer og jøder i det lutheranske Norge.

La meg minne om at jøder ble kastet ut av en rekke arabiske land, men de har altså ikke blitt kastet ut fra Iran.

Anonym sa...

Konrad, Å sammenligne jøders stilling i Iran, med minoriteters status i Norge er helt bakvendt.

Hvis man "samarbeider" med Israel eller USA, blir man straffet om man bor i Iran. Jøder som søker om pass for å reise utenlands, må søke om det på et annet kontor enn andre, og det fører til at de blir overvåket.

Tidvis er jøder blitt arrestert og noen ganger henrettet for å ha hjulpet jøder til å forlate landet og andre "forbrytelser" som er vanlige rettigheter hos oss.

De jødiske organisasjonene er stort sett forsiktige med å kritisere hvordan Iran behandler sine jøder. De frykter at det vil føre til alvorlige problemer for disse jødene. For kritikk oppfattes som en "krenkelse" som må "hevnes", også når den er sann.

Kommunisten Haroun Yeshaya har i en årrekke vært leder for Den jødiske sentralkomiteen i Teheran. Prestestyret hadde ingenting i mot ham da han kritiserte Israels politikk - spesielt siden han også mente Israel ikke burde være en stat. Men da han begynte å kritisere de mange antijødiske tv-seriene og bøkene publisert i Iran, fikk han beskjed fra prestestyret om at han ikke fikk stille til gjenvalg som leder for det jødiske samfunnet.Beslutningen fra Irans styre har kanskje også sammenheng med hans åpne kritikk mot Ahmadinejads fornektelse av Holocaust..

Ahmadinejad sier også at han vil utslette Israel. Er dette også bare tull? En skal være temmelig blåøyd om en bare skal avfeie det som "avledningsmanøver" også.

Men det stemmer, ironisk nok, at Iran er et av de muslimske landene der jødene har det minst verst.

Anonym sa...

Jeg kan likevel vedgå to feil, som det virker å være i min første kommentar. For det første blir ikke jøder kastet ut om de gjør noe iranske myndigheter ikke liker. De blir heller fengslet eller drept. For det andre fant jeg ikke noe om offisiell dhimmistatus, men diskriminering foregår som sagt fra myndighetenes side.

Målmannen sa...

"La meg minne om at jøder ble kastet ut av en rekke arabiske land, men de har altså ikke blitt kastet ut fra Iran."

Dette er korrekt, men...

Paa den tidi daa dei fleste jödane vart frosne ut or dei arabiske landi (1948-1970) var Iran styrd av den sekulaere og vestvenlege shahen (tilhövet millom jödar og persarar hev vore godt heilt sidan dronning Esthers tid, http://en.wikipedia.org/wiki/Esther).

Ved den iranske revolusjonen i 1979 budde det 80.000 jödar i Iran, i dag er det 25.000 att.

Framleis betre enn jödeutreinskingi i arabiske land, men Konrads paastand er altso ei sanning med modifikasjonar.

Anonym sa...

Hei Konrad
Jeg Selv er ifra Iran. Du har rett i det du sier om jøder i Iran, et lite samfunn med store suksess både økonomisk og akademisk. Jødene i Iran kjennetegnes av velstand og solidaritet.
Den øverste lederen og følgelig presidenten tjener bra på den ordkrigen med israel. De later som om de støtter palestinere.De later som om de ønsker seg utryddelsen av israel osv. De bare lyver! hør på meg minn venn ! de har tjent veldig bra på denne butikken i snart 30 år. De representerer en majoritet av analfabete sjiamuslimer i iran som egentlig er i minoritet i den islamske verden som er dominert av sunnimuslimer og arabere. De sjiamulimene i iran har lidt av en mindreverdigkompleks i lengre tid. De skal virkeliggjøre det at arabere er inkompetente mot den islamske erkefienden, dvs israel.

Anonym sa...

Jeg er også på en viss grad enig med Tankekorset, når det gjelder forfølgelse og urettferdig behandling av jøder i Iran, men det er ikke bare jøder som diskrimineres og henrettes. Det gjelder alle med annen religion eller tilhørighet til andre religionsskoler enn sjia-asna-ashari. Der er det enda verre for sunimuslimer,kurdere,iranske arabere, turkmen og baluchere. Ingen slipper unna. men poenget er at jøder ikke blir sett av folk flest i Iran negativt, særlig i teheran, det er nøyaktig samme synsvinkel ift kristne også, men ikke sunnimuslimer eller baluchere og andre folkeslag selvom de er muslimer. Og den nåværende regjeringen i Iran gjenspeiler og reperesenterer denne ideologien som er visstnok veldig utbredt blant endel sjiamuslimske iranere.

Anonym sa...

Svar på kommentarene er blant annet i form av tilføyelser (edit). Tankekorset burde lære seg litt mer om iranske samfunnsforhold, blant annet er ikke Ahmadinejad Irans øverste leder.

Norge er luthersk land og luthersk kristendom har faktisk forrang i Norge, f.eks. er kalenderen kristen. I Iran opplever jødene omtrent det samme, nemlig at sabbaten ikke blir respektert.

Etter den islamske revolusjonen er 13 jøder blitt henrettet i et land som har en utbredt bruk av dødsstraff (kanskje flere tusen er henrettet etter revolusjonen).

Man må også forstå de strategiske forholdene. De islamske landene i Midtøsten utgjør ikke en blokk. Irans rivaler er ikke bare Israel men de arabiske landene, nå er Irak uskadeliggjort.

Gjervan sa...

"Siste nytt: jøder trives og ønsker å passe inn i det landet der de bor bor , jobber for å gjøre det bedre og blir derfor tolerert/satt pris på av myndighetene. Rykter vil også ha det til at troende jøder mener at Israel ikke kan eksistere før den jødiske Messias ankommer.
Spennende avsløring neste uke: General Franco er FREMDELES død!"

Litt mer seriøs nå; etter det jeg kjenner til er Bai'ha den eneste religionen som ikke tåles i Iran. Om så Ahmadinejad på sin side er en anti-sionist og Holocaust-benekter, er han ingen jødehater (som hintet om, det finnes flere jøder som er anti-sionister på religiøst grunnlag; det finnes et koselig bilde av Ahmadinejad som skal til å gi en av dem en klem). Og som Ali skriver til Tankekorset; at det skjer undertrykning og annen ukos i et diktatur er vel kanskje ikke så unaturlig, diskriminering eller ei (nå er riktignok det Ali faktisk skriver at det skjer diskriminering, men ikke mot jødene).

Maalmannen; det er selvsagt et sentralt spørmål om de 55 000 jødene ble frosset/kastet ut, eller bare dro av egen fri vilje.

Og når det gjelder sabbaten vs søndagen; å kunne hvile etter en hard uke på lørdag for å så handle/gjøre ærender på søndag er så mye lurere enn hva som er tilfellet i Norge i dag. Sammenlignet med en del andre religioner, GIR faktisk jødedommen mening.

Anonym sa...

Målmannen unnlot også å nevne at jøder fra mange land (ikke bare Iran) har flyttet til Israel.

Jeg har aldri påstått at forholdene er ideelle for jøder i Iran, poenget er at reportasjen på NRK gir et litt annet bilde av "gærningene" i Tehran.

Amos Keppler sa...

Tankekorset og "målmannens" reaksjon på disse enkle fakta sier mer om dem enn om Iran, det er sikkert. De kjøper helt ukritisk Irans stilling i vesten som Storulv.

Som de ukritisk kjøper en masse slikt tull.

Anonym sa...

Amos Keppler slenger nok en gang ut sin overveldende visdom.

Anonym sa...

Minner dere på at Iranere er ikke arabere. De er persere