mandag 25. juni 2012

Flygende biler og luftslott

Det er mulig å kjøre Oslo-Bergen på 4,5 timer. I Norge bygger vi omveier i stedet for luftlinjeprinsippet, kan vi lese på VG nett.

For å illustrere poenget har VG tegnet en rett strek mellom landets to største byer, streken krysser Hardangervidda, dessuten krysser den Hardangerfjorden to ganger. Joda, rett linje er nok mulig med dagens teknologi, men da blir prisen også i lyntogklasse. Her trengs enorme broer og en 80 km lang tunnel under Hardangervidda. Det er faktisk en grunn til at hovedveien til Bergen går over Filefjell og om Sogn: Fjellovergangen er aldri stengt pga dårlig vær.

Hva blir det neste? Snarvei Oslo-Ålesund i tunnel under Jotunheimen og bro over Geirangerfjorden? Snarvei Oslo-Hønefoss midt gjennom Nordmarka?

Nei, flygende biler er nok det enkleste for å innføre luftlinjeprinsippet. Nei vent litt, det går allerede fly mellom Oslo og Bergen.

"Snø? Tuller du? I Norge?" - En vegingeniørs reaksjon da han ble konfrontert med det faktum at det rett som det er faller snø på fjellovergangene.

Ingen kommentarer: