lørdag 28. januar 2012

Stygt å peke

Den verdenskjente spanske dommeren Baltasar Garzón har brutt det største tabuet i Spania, med å beordre etterforskning av hva som skjedde med 114.000 personer som forsvant under Franco-perioden. Det har fått ham på tiltalebenken, melder NRK.

Som nevnt før: Det er stygt å peke. I Spania synes det å være mye verre å gjøre oppmerksom på alvorlige forbrytelser, enn faktisk å begå dem. Greit nok at det i 1977 ble inngått et nasjonalt forlik om amnesti, men de er kanskje litt vel på tuppa disse gamle Francistene? Det er organisasjonene Rene hender og Frihet og identitet som har gått til sak mot Garzon. Rene hender virker en nesten som et ironisk navn på Franco-tilhengere som arbeider for at man ikke skal si høyt hvem som har blod på hendene.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Rene hender" er vel det man man skal få etter å ha "toet sine hender", som det heter i eldre bibeloversettelser, så det er nok en bisarr kristenkonservativreaksjonærfundamentalistisk tankegang bak dette navnet, kanskje.

jo-garzo@online.no sa...

Det har vært en ikkesak dette med fascistene overgrep under og etter borgerkrigen. Jeg er selv sønn av en som deltok i denne krigen på regjeringensside.Vår familie i Spania ble trakassert og torturert av fascistene uten at noen i den frie verden reagerte. Men hele verden reagerte positivt ovenfor Franco da han uttalte at han hadde temmet for de "røde" og antikristne,han utpekte seg selv som kristendommensforsvarer.De verste mordere og kjeltringer befant seg blant nettopp disse individer som brukte kristendommen som en skalkeskjul for deres ugjerninger. Mye mer kan jeg fortelle om temaet fra det jeg har fått høre fra begge sider av konflikten ,men dette bør holde i denne omgang.
Joaquin Garzon de Grado