torsdag 26. august 2010

Fahrenheit 451

Bøker må brennes av hensyn til menneskeheten, heter det i Ray Bradburys dystopiske roman (berømt filmatisering av Truffaut). I Truffauts/Bradburys samfunn er ikke brannmennenes funksjon lenger å slukke branner, de starter dem. En uhyggelig apatisk stemning, en sykelig oppkonstruert harmoni preger dette fremtidssamfunnet. Alt som kan uroe mennesket er renset bort.

Bradburys roman ble utgitt få år etter krigen og var sikkert inspirert både av nazistenes bokbål og av den tiltagende kalde krigen. Truffaut var også inspirert av den franske sensurering av La Religieuse (1965), laget av vennen Jacques Rivette.

Nå planlegger den karismatiske kristne menigheten Dove World Outreach Center å brenne muslimenes hellige bok Koranen under en seremoni den 11. september. Antakelig forstår de ikke selv hvor dumme de er og hvilken tvilsom tradisjon de står i.


Hemingway, Kafka, Marx, von Mises, Keller, Remarque, Sinclair, London, Mann, Zola, Freud, Steiner, Einstein, og mange, mange flere.

Blogglisten

2 kommentarer:

KEE sa...

It was a pleasure to burn.
Er det ikke slik boken begynner? Mener også å huske at forfatteren et sted skal ha sagt at Farenheit 451 er et oppgjør med den passiviseringen vi får fra TV...

Konrad sa...

Joda, også kritikk av sløvingen.