mandag 27. februar 2012

Facebook vs. Kurdistan

Hvis du skriver negativt om Tyrkias nasjonalhelt Kemal Atatürk, eller legger ut et kart over Kurdistan, bryter du Facebooks regler, melder Aftenposten.

Derfor gjengir jeg et kart over området særlig befolket av kurdere (mer detaljer på WP). Det finnes 20-30 millioner kurdere. Kurdisk er (i motsetning til tyrkisk) et indo-europeisk språk nært beslektet med med persisk (farsi). Kurdernes kultur blir undertrykt av det tyrkiske regimet.

Ellers: Dagens Tyrkia, grunnlagt av Mustafa Kemal, etterfulgte det osmanske (ottomanske) riket da dette gikk i oppløsning før og under første verdenskrig. I mellomspillet etter sultanens fall og i ly av krigshandlinger ble anslagsvis 1 million (eller flere) etniske armenere fordrevet og massakrert av regimet. Dagens tyrkiske regime er ikke villige til å innrømme fakta:

– Tyrkias nasjonsbyggingsprosess krevde et kunstig narrativ av homogenitet. Det armenske folkemordet kommer ikke til å bli anerkjent så lenge det utfordrer tanken om en nasjonal enhet. Men dette er bare én av mange løgner Tyrkia er bygd på, sier kommentatoren Estugan.

Fuck Facebook, det er et autoritært regime.

Ingen kommentarer: