søndag 1. mars 2009

Religiøs ghetto

Ute ser det ut som en vanlig bydel. Inne bor mennesker som aldri har meldt seg inn i det svenske samfunnet. Aftenposten har vært i Malmös Rosengård, tilsynelatende for å skaffe mer ammunisjon til Siv Jensen. Dette står i Aftenposten s. 7-9, på s. 10 kan vi lese om Kara som døde 11 år gammel fordi foreldrene mener leger praktisk talt arbeider for den Onde selv. Foreldrene tilhører visstnok den fundamentalistiske sekten Unleavened Bread ("ugjæret brød").

Medlemmer av Smiths Venner.

I Norge har vi også religiøse grupper som lever i sin egen boble, f.eks. Smiths Venner er faktisk en sekt med hovedsete og utspring i Vestfold. Da Enevald Flåten, stifter av menigheten Levende Ord, flyttet fra Jæren til Bergen fulgte visstnok et par hundre tilhengere etter til ghettoen på Bønes. Selv moderate Krf rekrutterer fra denne sektene. Det var nettopp hos fundamentalistene i Levende Ord Carl I. Hagen holdt sin famøse tale med utfall mot Islam, et utfall som tatt godt mot av de som slutter helhjertet opp om Israels kriger. Og jada, Frp fortsetter samarbeidet med Levende Ord som omtaler homofile som griser. Logisk spagat er Frps favorittøvelse i politisk turnmesterskap.

Jehovas vitner sier seg selv. Den fundamentalistiske pinsebevegelsen og de strenge Læstadianerne må også regnes til dette brogete selskap. Etc..

Pinsemenighetene alene utgjør omkring 40.000.Frp-politiker ligger i hardtrening før valgkampen.

2 kommentarer:

Amos Keppler sa...

FrP har allltid hatt ekstra mange kandidater i turn.

Rebecka sa...

Levender Ord står ikke på lik linje med smiths venner og jehovas vitner. Betegnelse på sekt er jo sånne som har utesluttet kontakten med andre menigheter. Levende Ord har hatt kontakt med andre menigheter hele tiden. Det er en del menigheter innenfor den evangeliske retningen som blir kalt sekt på feil grunnlag. Trosmenighet, slik som levende ord-er ikke sekt av den grunn. Heller ikke pinsemenigheten. Hvis de bygger på tradisjonell evangelisk kristendom. Evangeliske kristne vokser raskest ute i verden, dessuten. Men i Norge har man hatt tilbakegang i hele kristenheten-pga sterk sekularisering. Forvirring. Og kutting av røtter til tidligere tradisjoner. Og framvekst av ett lovløst samfunn der folk ikke vet forskjell på rett og galt.

Jeg er evangelisk kristen selv, men vokste opp som protestant. Så jeg kjenner hele skalaen. Jeg har svært mye til felles med protestanter og katolikker også-og ser oss som søsken. Så jeg tar avstand til sektinndelingen din.
Når det gjelder jehovas vitner f.eks snakker vi andre ting-fordi de selv definerer seg som "oss" og "dere"-og de har vakttårnet som ett likestil eller opphøyd dokument til Bibelen.

En annen ting er å kalle homofil handling for griseri. Det er jo noe som får stå på egen kappe til den som uttaler det. Det gjør ikke Levende Ord til en sekt fordi om man tar i bruk respektløse ord.