tirsdag 15. september 2009

Bare en pakkis

Hadia Tajik er valgt inn på det nye Stortinget for Ap i Oslo. Nei, Tajik er ikke innvandrer, hun kommer fra Bjørheimsbygd i Rogaland. Det er ikke en gang sikkert at hun er muslim. Frp kom styrket ut av valget med 3 nye mandater. Det foregår med andre ord ingen snikislamisering av Stortinget.

Venstre falt dessverre under sperregrensen. Trøsten er at Siv Jensen ikke får danne regjering sammen med Høyre, jo surere Jensen og Hagen, desto blidere Konrad. En annen trøst er at Høyre har blitt fornyet med fritenkere som Astrup og Røe Isaksen, samtidig sikrer det gode resultatet for H at Solberg blir sittende og den sårt tiltrengte fornyelsen av H blir utsatt nok en gang. Vi får likevel håpe at det i Høyres nye stortingsgruppe finnes en liberal motvekt mot Ap og Frp nå når V er skrumpet sammen som en badetiss, men jeg frykter at Ap vil alliere seg med H i vanskelige saker som Datalagringsdirektivet. Den unge SVeren Snorre Valen er også et navn å følge.

Selv om den sittende regjering vant valget, gjenspeiler resultatet en tydelig (om ikke stor) høyre-dreining. Den autoritær-liberale aksen går imidlertid på kryss og tvers av den høyre-venstre aksen norsk politikk stadig dreier seg om (og stadig blir fortolket utfra). Det interessante de neste fire årene blir dermed om de autoritære kreftene i Ap og Frp (og dels H) vinner over de liberale.

Utviklingen i Venstre blir også interessant. I de små partiene er veien til topps ekstra kort. Trine Skei Grande er en dyktig, sympatisk og erfaren politiker, men hun er noe anonym og uten den store appellen. Lars-Henrik Michelsen er lovende men litt ung og ubeskrevet, Alvhild Hedstein er også interessant og har ledererfaring, men er ukjent for de fleste.

Sympatisk pakkis fra Ryfylke.

2 kommentarer:

Martin sa...

Ved neste valg håper jeg at Høyre klarer å holde seg på 20-tallet, det burde de klare. Og så håper jeg at Røe Isaksen blir Høyres leder en gang i fremtiden!

Konrad sa...

Problemet er at Solbergs Høyre vil samarbeide med Frp, og da får de ikke min stemme. Iallefall ikke før Frp moderer seg kraftig på en del vesentlige punkt.