mandag 23. august 2010

Bortskjemte sutrestudenter

Boligsituasjonen tilspisser seg for studentene, skriver Aftenposten en dag. Rekordhardt boligmarked for studentene, skrev de en dag før. Man får fort et inntrykk av at det ikke er så mye som en madrass å oppdrive.

Men neida: Denne leiligheten øverst i Groruddalen i Oslo er bra nok for svensker, men ikke for norske studenter. Det er ingen boligkrise, studentene er bare forbaska fine på det.

Det er opplagt at dersom alle vil bo i sonen Grünerløkka-St.Hanshaugen-Frogner blir det trangt. Er studentene smittet av Fossen-Neumann-viruset, et virus om gir kraftig forvrengt virkelighetsoppfatning og en meningsløs ide om at det er viktig å være "urban". Det finnes faktisk anstendig liv nord for Sinsen, f.eks. i Groruddalen.



Ganske teit å bo nord for Sinsen.

11 kommentarer:

Bjørn sa...

Lars Tangen (en av Norges ledende bloggere) klaget nylig over studiefinansieringen, fordi 4000 kroner måneden ikke engang dekker halve husleia hans.

Studentene bør nok senke forventningene noe. Når de først velger å studere i byen, bør de innstille seg på at det ikke blir gangavstand til studiestedet...

Konrad sa...

Arbeidstakere pendler jo helt fra Hamar og Fredrikstad, da kan vel studenter pendle fra Ski og Lillestrøm. Eller de kan studere på Lillehammer.

Fritt valg.

Christian sa...

Hvem vil frivillig leve i ghettoen, Groruddalen?

Konrad sa...

For ikke å snakke om Oppegård! Eller Ås! Fysjom.

Bjørn sa...

Hehe, det er vel ingenting som er lenger unna å være en ghetto enn Groruddalen...

(En "ghetto" er vel gjerne et område befolket hovedsaklig av én etnisk gruppe. Slik sett er vel Holmenkollen hakket mer ghetto...)

Konrad sa...

Nettopp!

For ikke å snakke om akademikerghettoen på Blindern!

Sosialisten sa...

4500 kr/person i månaden er sikkert ikkje så mykje i Oslo, men er nok likevel meir enn mange studentar er innstilte på å betale. Men eg kjenner lite til prisene i Oslo.

Lars Tangen blir jo berre låtteleg. Ein 17-åring som for all del ikkje vil bu på austkanten, men heller vil ha husvære til 8000 kr i månaden. Hadde han vore eldre hadde han rett nok fått ikkje berre stipend, men òg lån, så han hadde hatt noko meir å rutte med i månaden.

Men ein del er nok mest praktiske problem, som studentar som får ein studieplass rett før skulestart i ein by dei aldri har butt i før, og ikkje har hatt tid til å finne seg ein rimeleg hybel. Det er heller ikkje umogeleg at bustadprisene, og i leigemarknaden har stige meir enn studielånet dei siste åra.

Meir generelt har fleirtalet av studentar, i motsetnad til arbeidstakarar, ikkje bil, så det er nok vanskeleg å pendle over like lange avstandar. Dei fleste studentar ynskjer difor å bu nokolunde nærme universitetet/høgskulen.

Konrad sa...

Det går tog til Oppegård og T-bane til Grorud. Dessuten er det fullt mulig å studere på Lillehammer eller Nesna.

Er det for dyrt med egen leilighet så får de finne seg i å dele. I gamle dager var det jo utelukket for studenter å ha egen leilighet.

Bjørn sa...

For en student er det ikke noen fordel å ha bil hvis man bor for eksempel på Grorud - det er mye rushtrafikk og vanskelig å parkere i byen. Derimot går det t-bane 8 ganger i timen (som har stopp på Blindern), i tillegg til buss fem ganger i timen. Så Grorud er nærmest ideelt plassert når det gjelder kollektivtransport. (Det går også buss til Gardermoen hver halvtime som tar 35 minutter - fint hvis man må hjem med fly av og til...)

Hvis man er avhengig av å bo innen gangavstand fra studiestedet, bør man nok søke andre høyskoler. I Alta er det 1-2 minutter å gå fra studentboligene til høyskolen, samme avstand til kinoen og sentrum for øvrig, bra studentmiljø og lavere priser... Og ganske lett å komme inn på mange studier, tror jeg.

Konrad sa...

Bodø er også et utmerket sted å studere.

Like gode utsikter til øl, fitte og hornmusikk i Sogndal og Alta, som i Oslo.

KEE sa...

Studerte sjøl i Bø, og kan rapportere at lave leiekostnader i gangavstand til alt gjorde at studielånet gikk til det det er ment til: Øl og konsert på Kroa, vinaften på den gode nabo og nye telemarkski.
Og det gode studentmiljøet er nesten uten unntak på så små steder at den lokale høyskolen faktisk har en stor innvirkning på kommunen.