onsdag 20. oktober 2010

9/11 nineteen ninety-eight

New York utsettes for blodige ondskapsfulle terrorangrep. Helevete er løs i den sårbare verdensbyen. Tilfeldige personer blir offer for de islamistiske terroristenes selvmordsaksjoner. Innbyggerne krever handling, myndighetene får panikk. Hæren settes inn for å tilintetgjøre terroristene. Hundrevis av muslimer plasseres i konsentrasjonsleir uten grunn. Mulige informanter tortureres, før de drepes for å skjule spor.

Året er 1998 og det hele foregår i spillefilmen The Siege. Oppdiktet ja, men forbløffende treffsikker når vi nå vet hva som skjedde 3 år senere.

Denzel Washington har rollen som den tøffe, men helstøpte FBI-agenten. Bruce Willis har rollen som den brutale generalen som gladelig misbruker makt og driver egen politikk i en misforstått patriotisme. Annette Bening har rollen som CIA-agenten involvert i tvilsomme aktiviteter og uklare relasjoner. Meldingen er altså klar: Det er håpløst å bruke hæren til politioppdrag (Irak og Afghanistan er stikkord), og CIA roter det fort til gjennom sine tvilsomme og skiftende allianser. Dessuten: Terrorister er monster USA selv har skapt gjennom sin fremferd (Afghanistan og bin Laden igjen). Denzel Washingtons figur sier allerede i 1998 det kritikerne raskt påpekte etter 9/11: Terroristene har vunnet dersom vi synker ned på deres nivå.Manusforfatter Lawrence Wright forutså Abu Ghraib og konsentrasjonsleiren Guantanamo med skremmende treffsikkerhet.

Blogglisten

2 kommentarer:

mohammed ali sa...

Er det Arne Sharia Treholt som ligger på gulvet med hundbånd omkring halsen ?

Dama ligner veldig på en av damene til en annen av Putins løpegutter Ramzan Kadyrov .

http://www.tlaxcala.es/images/gal_1118.jpg

Konrad sa...

Ja?