mandag 11. oktober 2010

Erru FEIT eller?

Landsforeningen for feite synes Kari Jaquessons utspill om fedme er for enkelt, og ber om forståelse for at mange sliter med fedme, skriver VG.

Jeg må nok si jeg har sansen for Jaquessens poeng: Å beskrive overvekt som noe man tilfeldigvis har fratar på et vis personen for ansvar og tilslører årsaksforholdene. Overvekt er ikke et mystisk virus man blir smittet av på trikken. Man velger ikke å få influensa, men man velger å bli feit.

Figuren (fra Wikipedia) viser overvekt etter land. Disse forskjellene skyldes livsstil, ikke utbredelse av "sykdom" som gir fedme.Det er de daglige valgene om hva vi kjøper og hvor mye vi beveger oss, som bestemmer hvor feite vi blir.
Blogglisten

10 kommentarer:

Martin sa...

Fedme behøver kanskje ikke være en sykdom, men i mange tilfeller så er det akkurat det det er. Det er ikke nødvendigvis en persons egen feil, men kan være et resultat av sykdom eller en sykdom i seg selv, og det er DERFOR det er opprettet et masterstudium i fedme på NTNU i Trondheim.


Min mor lider av fedme pg.a sykdom (og sannsynligvis medisiner). Hun sitter i rullestol pg.a dårlig rygg (porøs ryggrad, ishjas, osv.), hun har en autoimmun sykdom uten noen naturlig forklaring (og leger har stusset over dette veldig lenge) og en del andre sykdommer som vi rett og slett ikke veit hva er.
Hun går konstant på smertestillende fordi hun har så ekstreme smerter at hun ikke ville kunnet fungert om dagen, deriblant Oxynorm. Hun er også en diabetiker.

Min mor er heller ikke tykk på grunn av spising. Faktum er at hun spiser alt for lite i henhold til hva hun trenger og ifølge ernæringsfysiologen hennes får hun i seg bare en brøkdel av de kalorier som er MINSTEKRAV for et menneske om dagen. Den dietten som ble skrevet ut til henne for å øke kalori-inntaket syntes hun var massiv og klarte rett og slett ikke å spise så mye.
Dette er litt på grunn av at hun har sjøgrens syndrom, men mest på grunn av medisiner og sykdom.

Men ifølge Karis logikk burde min mor spise en syk mengde mat. Men dette er ikke tilfellet, og allikevel sliter hun med vekten.


Forklar hvordan det var et valg hun tok.

Konrad sa...

Joda, for noen få handler det ikke om personlig valg (som din mor), men dette er unntakene.

For de aller fleste som sliter med vekten handler det kun om personlige valg, noe annet er ansvarsfraskrivelse - ved å gjøre det til en sykdom eller noe slikt så slipper man ubehaget med å ta eget ansvar.

Martin sa...

Greit nok.

Jeg synes allikevel det er ukorrekt å påstå at overvekt for det meste skyldes personlige valg.

Personlig ser jeg på overvekt som et symptom på et underliggende problem. Mange overvektige har endten feil eller skader i hypothalamus (Fröhlichs Syndrom - http://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6lich's_syndrome ), eller de kan ha psykiske problemer.

Fedmen kan også være et symptom på Prader-Willis Syndrom.


Også mht. det at overvekt er offisielt akseptert og presentert som en sykdom i både utdanning og medisinsk forskning synes jeg vi burde være litt forsiktige med å dra overvektige over den samme kammen slik som Kari har gjort.


Du har sannsynligvis rett it at fedme er i mange tilfeller et personlig valg, men jeg har vanskeligheter med å forestille meg at de fleste overvektige mennesker er overvektige uten å ha et underliggende problem.

Konrad sa...

Vektproblemer er for de fleste ikke et utslag av underliggende somatisk sykdom, selv om personlighetstrekk, depresjon e.l. kan være medvirkende.

I USA er 30% av befolkninge overvektige, mot 7 % i Norge og 2 % i Japan. Disse forskjellene skyldes utelukkende livsstil, det har ikke noe med forekomst av sykdom.

Anonym sa...

hvis fedme er genetisk arvelig/sykdom så er det egentli jævli merkeli at vi ikke var like feite for 50 eller 100 år siden. å de genene som gjør oss så feite er det tilfeldigvis svært lite av i u-land.
noen få mennesker har en god grunn til at de er feite, men for de aller fleste er det deres egen livstil som er feilen. man trenger regelmessig mosjon, variert kosthold, og moderasjon. vi vet ca hva vi trenger å spise.er ikke vanskelig å lage god og sunn mat. trenger bare oppskrift.google it:)
trimdelen er også enkel. trim til du er i god form, hold deg der.trening tar tid. få tips på gode treningsmetoder.

ikke spis mellom måltidene, ca 4 måltid om dagen, å spis det du trenger, ikke alt du kan klare å få ned.enkelte spiser som om hvert måltid er det siste på en uke:))) finn en aktiv hobby. peace

Konrad sa...

Rike land som Japan og Norge har lite overvekt, mens USA og Hellas har mye. Dette skyldes verken gener eller sykdom, det burde vært opplagt.

Livsstil er ikke hele forklaringen, men helt klart den viktigste.

norskgoy sa...

Fantastisk med folk som ofte anser seg som "vitenskaplige" er villige til å forkaste dette når det er snakk om mennesker de vemmes av, mennesker de ser på som monstre i butikken, og som de helst vil ha skutt fordi de forstyrrer deres flotte syn på naturen.

Men alt for å bevare sin egen "flotte" fasade.

Konrad sa...

Forkaste hvaffornoe?

Sven-Are sa...

Som Martin sier så er hans mor tykk selv om hun spiser minimumsgrensen for hva hun trenger iløpet av en dag. Jeg derimot er slank og spiser mer en det jeg trenger.

Disse eksemplene alene motbeviser ganske enkelt den teorien om kalorier (for å bli slank må du brenne mer kalorier en du inntar)

Fakta er det at de fleste overvektige i dag sliter med lavt stoffskifte. ALLE "eksperter" overser dette.

Kroppen vår skrur ned stoffskifte i respons til trusler som sult og hungersnød. Akkurat som når du vil spare penger når du veit at du vil miste jobben din.
Når stoffskifte er lavt prøver kroppen å brenne minst mulig energi, og samtidig lagre mest mulig energi i form av fett.

Det er ikke bare sult og hungersnød som utløser disse prosessene som fører lavt stoffskifte. Stress kan også utløse disse mekanismene. Kronisk stress som dødsfall i familien, en jobb du ikke liker, dårlig forhold osv.

Mangel på mikronæringstoffer (vitaminer og mineraler) kan også utløse denne forsvarsmekanismen

Når du først har blitt overvektig vil alle råde deg til å spise mindre og trene mer. (Hadde det funket permanent hadde ingen vært overvektige)
Du vil da få i deg mindre energi og bruke mer, kroppen vil oppfatte dette som om hungersnød er på vei, og senke stoffskiftet mer. Det er derfor jo-jo slankere går opp i vekt etter slanking.

Stoffskifte er faktisk noe du kan heve. Den beste måten å heve stoffskifte på er å spise MER og trene MINDRE. Altså: skape en positiv energibalanse i kroppen.

For mer informasjon om alt bak stoffskifte sjekk ut 180degreehealth.blogspot.com med ett åpent sinn.
Bloggen virker veldig useriøs, men han bak har genuin innsikt og rene hensikter. (han selger bok, ikke "helsekost" eller piller.)

Konrad sa...

Sven-Are:
Sykelig stoffskifteforstyrrelser er et problem for noen overvektige og en del undervektige, men for det aller fleste (særlig i land som USA) skyldes overvekt slett ikke noen form for somatisk sykdom. De store forskjellene mellom land kan umulig forklares med annet enn livsstil.

Det er opplagt at arvelige anlegg disponerer for å legge på seg, og det betyr at den som er disponert kanskje må være mer disiplinert for å holde nede vekten.