tirsdag 12. oktober 2010

Massakre? Hvilken massakre?

Prisvinner Liu Xiaobao dediserer fredsprisen til ofrene for massakrene på Den himmelske freds plass, meldes det.NRKs Christian Borch insisterte også på å snakke om massakre da han på Urix intervjuet en nordmann som faktisk var tilstede disse hete dagene i juni 1989. Borch ble øyensynelig tatt på senga da vedkommende (som jeg har glemt navnet på) understreket at det slett ikke var noen massakre på plassen.

Borchs intervjuobjekt kunne fortelle at studentene forlot plassen rolig, men at andre sivile (som forsøkte å stanse de miliæres inntog) ble skutt eller kjørt ned av soldater i avenyene som leder frem til plassen. Han mente det kunne være snakk om noen hundre døde, i allefall ikke mer enn 500. Han mente også at det være feil å snakke om massakre (vilkårlig nedslakting i stor skala) og at det var kamper mellom dårlig utrustede sivile og soldater som skjøt med skarpt. NRK meldte i 2004 at det var snakk om 200 døde.

Er "massakre" en myte som holdes i live? Ja, skriver James Miles daværende reporter for BBC:

We got the story generally right, but on one detail I and others conveyed the wrong impression. There was no massacre on Tiananmen Square.(...) But the students who had told me and other journalists of a bloodbath on the square proved mistaken.(...) There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre.
Rene ord for pengene. Ifølge Miles anslo NYTs reporter dødstallene til mellom 400 og 800, inkludert et titalls soldater. Dette er vesentlig lavere enn tallene som svirret rundt.


Fredeligere enn vi fikk inntrykk av.

Blogglisten

2 kommentarer:

Kee sa...

Er det så viktig om massakren var på selve plassen eller i gatene rundt? Respekten for sivile liv var vel (som vanlig i Kina?) så godt som ikkeeksisterende lell.

Konrad sa...

Sant nok. Men det er likevel en forskjell på en "massakre" som litt upresist impliserer målrettet nedslakting av et stort antall forsvarsløse. Det er litt usikkert om det faktisk skjedde her. Det var iallefall ikke en massakre mot de demonstrerende studentene, de fikk forlate plassen etter avtale med offiserene. Såvidt jeg har forstått ble de fleste drept da gjorde motstand mot (angrep) soldatene som beveget seg langs hovedgatene inn mot plassen. Det er ikke helt treffende å kalle slikt "massakre".