tirsdag 16. september 2008

Innføring i politisk analyse: De gode mot de onde

De politiske analysene her hjemme har fått et nytt løft etter at Gov. Palin ble republikanernes visepresidentkandidat. Det derfor på tide å gi nybegynnerne en innføring i grunnleggende politisk analyse. Nei, det ikke handler om den klassiske høyre-venstre-aksen, men om noe langt mer banalt: de gode mot de onde.

Store stater med mye våpen er som regel onde, men dersom den lille staten er islamsk har den store kristne staten i det minste gode hensikter. Dersom den lille part er vanlige muslimer (palestinere, albanere, uighurer), er den store staten (Israel, Serbia, Kina) ond. Store islamske stater med mye våpen er ekstra onde når de står overfor små ikke-islamske stater (med eller uten våpen). Store islamske stater med mye våpen er gode så lenge de bekjemper terrorister vi peker ut, men onde ellers.

Islam er skummelt, særlig når den politiske retorikken er fremført i et språk vi ikke forstår og med henvisninger til en religion vi vet lite om. Kristendom er ikke skummelt, særlig når den politiske retorikken blir fremført i et språk vi forstår og med en henvisninger til en religion vi kjenner godt. En kristenfundamentalist er en sjarmant og tøff amerikansk politiker eller en rolig og vennlig gubbe i Roma, en islamsk fundamentalist er en usympatisk fyr med rart skjegg og pussig antrekk.

Når en islamsk politiker sier "hvis gud vil" er politikeren sikkert en antidemokratisk islamist, men dersom man tror gud ønsker en invasjon av og demokratiseringsprosess i Irak så er man en sann demokrat.

Når islamske stater henretter homofile er det barbarisk og totalitært, når kristne stater henretter mindreårige og mentalt tilbakestående skjer det i et demokrati og en rettsstat. Når islamske stater henger folk med heisekran på torget er det middelaldersk og tilbakestående, når kristne stater torturerer straffedømte med elektriskstrøm til de kreperer så skjer det i et sivilisert og avansert rettssystem.

Hovedregelen er alltid: Vi er på den gode siden og vi kritiserer ikke den gode siden i utide; vi er på den gode siden og dersom andre på den gode siden innretter konsentrasjonsleire hvor fanger tortureres og holdes innesperret på ubestemt tid uten lov og dom bare på grunn av deres religion "har de sikkert en god grunn"* - ja for slikt skjer vel ikke i land med "ytringsfrihet, religionsfrihet, rettssikkerhet og så videre."

*Knut Hamsuns kommentar etter å ha besøkt konsentrasjonsleire i Tyskland.

Bildet: The dark side.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du er en "ekspert" på å legge ord i munnen på andre. Det hjelper ikke på noen som helst seriøse debatter.Hvorfor kan du ikke bare innrømme at du har moderert deg og stå for det?

Anonym sa...

Takk det samme.

Admiral_Gullars sa...

Sånn`va det

Anonym sa...

Til admiral_gullars: Sånn kan det gå :P

Anonym sa...

Meget bra innlegg Konrad. Du legger ikke ord i munnen på andre, det bare enkelte som ikke tåler å høre sannheten.

Anonym sa...

Tankekorset klarer ikke å forstå det mest elementære, f.eks. at sammenligning av politisk kristenkonservatisme og politisk islam IKKE er det samme som en sammenligning av USA og Iran.

Det er nok enkelte som ikke liker å høre sannheten, feks. at republikanere som Bush/Palin er dønn konservative kristne som lar religionen være sentral og grunnleggende for politikken (på samme måte som islamistene).