onsdag 10. september 2008

Olav Thon: Korrupt nazi-kollaboratør?

Boken Reven - Olav Thon og hans metoder er ute, til stor glede for noen, til gremmelse for Thon selv. Den offisielle historien om Olav Thon er fortellingen om den arbeidssomme og nøkterne gutten som reiste til Oslo for å selge reveskinn og endte opp med å eie halve byen.

Den uoffisielle fortalt av Dag Ellingsen er fortellingen om en luring som drev forretning med okkupasjonsmakten og etter krigen fortsatte samarbeidet med nordmenn som klart var på gal side under krigen. I boka hevder Ellingsen at Thon la grunnlaget for sin første formue under andre verdenskrig med salg av revepels til tyske soldater, og at forretningsvirksomheten førte til en saksmappe i Landssvikarkivet. Men saken ble henlagt og Thon ble verken avhørt eller etterforsket av Landssvikpolitiet etter krigen, i følge Dagsavisen. Thon ble på femtitallet også dømt til betinget fengsel og en saftig bot for å bestukket en toller.

Men Olav Thon donerer jo store summer til Turistforeningens idealistiske arbeid. Så da er han vel tilgitt, og den nasjonalkonservative hallingdølen Hallgrim Berg vil i sin offisielle biografi helt sikkert stryke den gamle reven med hårene. Med flere miliarder til samfunnsnyttige formål er nok gamle synder glemt og ettermælet sikret. Den gamle skattesnyteren og hvalfangeren Anders Jahre er vel stadig en helt i Sandefjord.

Les mer hos NA24 og i Dagsavisen.

Se også (takk til Trond for link):
DagenMagazinet (kristenfundamentalistisknasjonalistisk)
Vårt Land

7 kommentarer:

Trond sa...

Vel det ser ut til at deler av kristen norge liker fyren

http://www.dagenmagazinet.no/artikkel.asp?Artid=30911

http://www.vl.no/samfunn/article3778114.ece

Hjorthen sa...

Ja, man snakker ikke stygt om Jahre i Sandefjord, det er ihvertfall sikkert.

Amos Keppler sa...

så snart en gitt person blir en kong salomon slipper den personen unna med alt, også i offentlighetens øyne. De mest uhyggelig gjerninger blir rettferdiggjort og hyllet.

Admiral_Gullars sa...

Jammen bra han ikke knullet en tysker; da hadde han ligget tynt ann.

Konrad sa...

Det skulle faen meg tatt seg.

Anonym sa...

Var det egentlig noen som ikke handlet med tyskerne under krigen?

Det Olav Thon evt. holdt på med var vel bare småtterier i forhold til hva Orkla, Hydro osv drev med.

Merkelig hvor mange nordmenn som var positive til nazistene så lenge krigen gikk bra for tyskerne.

Konrad sa...

De fleste handlet med tyskerne. Thon solgte reveskinn, det var jo ikke noen stor sak og hadde lite med krigens gang i gjøre såvidt jeg kan forstå.

Arti lell.