lørdag 13. september 2008

Sannheten er det første offer

I krig er som kjent sannheten det første offer. Under krigen om Sør-Ossetia ble det hevdet at flere tusen ble drept, inkludert et angivelig tilfelle der 150 sivile søkte tilflukt i en kirke som georgiske styrker så satte fyr på. Human Rights Watch har gjort opp regnskap og kommet til noen titalls drepte sivile, historien om kirken viste seg å være oppspinn, melder NRK (Verden på lørdag 13.sept ca kl 11.25, tilgjengelig på nettradio). HRW påpeker også at flere av de døde sivile i realiteten hadde slåss mot de georgiske styrkene (altså var stridende). Se også referat i NY Sun.

Guardian meldte allerede 13. aug og 14.aug at de russiske tallene var voldsomt overdrevne.

President Medvedvs utsagn om at 8.august er Russlands 9/11 fremstår altså som det reneste sludder.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kilder burde være lett å legge inn, siden du først har forsøkt å kommentere saken? Jeg synes konflikten som oppstod er svært vanskelig å trekke så bastante konklusjoner om, så jeg kan uansett si meg enig i overskriften din. Vi tilhører NATO, en part i konflikten, og vår største partner i NATO opptrer etter min mening farlig nochalant, skulle tro de var journalister...

Anonym sa...

Det handlet vel egentlig ikke så mye om disse utbryterrepublikkene, men et behov for å vise styrke. Og da i neste omgang å forsvare overgrepet.

Anonym sa...

Kilden er NRK radio P2, verden på lørdag.

Jeg legger inn skriftlig kilde når jeg kommer over.

Anonym sa...

Vel, Ossetia er en pølse i slaktetiden, men det handler om å vise styrke og Georgia har en viktig rørledning få kilometer fra Ossetia.

Men det handler altså om å rettferdiggjøre intervensjon, og gjerne lage en parallell til Kosovo. Fra historien vet vi at partene alltid forsøker å skape en legitim grunn (Hitler fingerte et polsk angrep på Tyskland, Stalin et finsk angrep på Sovjet).

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Tullekommentarer fra anonyme puddinger blir slettet.