torsdag 18. september 2008

Bullshit hos Fredrik Mellem

En fascinerende kommentar til Mellems innlegg om Siv Jensen (som stadig er "sjokkert"):

Bullshitteren og løgneren har nemlig det til felles at de er uærlige, men der løgneren må forholde seg til sannheten, vite hva som faktisk er sant for å være i stand til å lyve, så beskjeftiger ikke bullshitteren seg med sannhet og løgn, disse begrepene er helt uvesentlige for ham. Det eneste bullshitteren er opptatt av, er hva han kan oppnå med å si det han sier. Resultatet av utsagnet er det eneste viktige. Det betyr at bullshit faktisk kan medføre riktighet, men ikke nødvendigvis - og det er heller ikke poenget.

"Bare denne manglende interessen for sannheten - denne likegyldigheten til hvordan ting virkelig er - dette anser jeg som bullshittens essens", skriver Frankfurt i boken. Han mener forøvrig at bullshit er en trussel mot hele vår sivilisasjon."

Dette er jo en meget treffsikker analyse av Siv Jensen, George Bush med flere. Denne kommentatoren siktet på Fredrik, men traff Siv. Fakta er for tapere! Kostelig!

Kommentatoren skriver på sin egen nettside (Dumskapens akse, som jeg avstår fra å linke til) om nyordet "tankefeil" (skrivefeil rettet):
Tankefeil er argumenter som er besnærende og som folk ofte bruker, men som er feilaktige. Det er noe tilforlatelig, besnærende eller bedragersk ved dem, som gjør at det ikke er lett å se at de er uholdbare. De snarere appellerer til psykologiske og emosjonelle grunner snarere enn til gode, rasjonelle og logiske grunner.

Igjen en forbløffende god beskrivelse av visse politikere. Selv blind høne kan finne gullkorn!

3 kommentarer:

Helge M. Markusson sa...

Men når den er blind ser den ikke selv at det er gull. Akkurat som dumme politikere ikke ser at det de selv presterer er fullstendig hinsides all fornuft!

Fredrik Mellem sa...

som jeg har påpekt borte hos meg, denne bloggeren limer inn disse betraktningene mange ganger og flere steder. Slikt har han klart å redusere et godt sitat til bullshit.

Som bulshittern han selv beskriver, bryr han seg lite om relevans, saklighet og sannhet.

Anonym sa...

Fakta er som kjent for tapere!

En gjeng høyreekstreme har skapt en ide om at PK-ere er bullshittere og dermed psykopater. Den nye hedersbetegnelsen er følgelig anti-psykopat. Når man støtter på innlegg og "analyser" som bruker disse begrepene, ja da bør bullshit-alarmen gå.