lørdag 20. september 2008

Norsk media: Sløve slasker?

NRK meldte 13.sept at påstanden om flere tusen drepte i krigen om Sør-Ossetia var helt grunnløs, tallet på drepte var voldsomt overdrevet. Påstanden var etter alt å dømme ren propaganda fra Russland. Det pussige er imidlertid at andre norske medier, som altså gjenga de feilaktige tallene, ikke har korrigert sine tidligere rapporter. Hva skyldes denne sløvheten? Burde det ikke være en ganske interessant opplysning at krigen om Sør-Ossetia hadde så få ofre (under 1000) at den knapt regnes som krig av forskerne? Burde de ikke ha interesse av å korrigere de misvisende tallene som de selv formidlet? Er de ikke opptatt av å gi et sannest mulig bilde av saker og ting?

Eller er det rett og slett pinlig at de selv, de smarte og garvede journalistene, bet på partenes propaganda? Eller er det kanskje uinteressante nyheter at "bare 137 falne" i krigen om Sør-Ossetia, altså at det blir for lite spektakulært? Dette burde jo faktisk være en god og hyggelig nyhet, men gode nyheter er vel dårlige nyheter for mediene. Ja og særlig omvendt: det er dårlige nyheter som selger aviser.

Kan det være at de er sløve? Følger de ikke med på NRK? Følger de ikke med på nyhetsbyråene? Følger de ikke med på engelskspråklige nyheter (enhver fillesak om Britney Spears og slikt blir jo umiddelbart fanget opp)?
Saken er f.eks. omtalt på det amerikanske utenriksdepartementets nettside (USA er rettnok ikke helt upartisk).

I mellomtiden risikerer vi at helt gale tall fortsetter å sirkulere fordi sløve journalister ikke gidder, ikke evner eller ikke har interesse av oppdatere seg på fakta. For eksempel etter Bosnia-krigen (til 1995) ble tall som 250.000 og 300.000 falne brukt (av norske journalister), til tross for at det offisielle tallet er 100.000 drepte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan ikke si noen ting om hvor mange som ble drept i krigen mot Sør Ossetia, fordi likene bli fremdeles tellet. 134 døde er en bra tall, fordi det var nøyaktig det antall døde som la registrert i kjelleren til sykehuset i Tskhinvali. At 100 vis av sivile ble skutt i bilen sin av Georgiske stridsvogner og ble brent mens de prøvde å rømme til Nord-Ossetia og at mange lik er allerede begravet i hagene til folk er ikke interessante nyheter. Nei den Ossetiske befolkningen er bare tull og fortjener ikke et liv i verden. Norske media har vist seg fra en skammelig side ved å støtte det fascistiske og etnisk nasjonalistiske Georgiske regime. Ikke en eneste gang ble det satt spørsmålstegn om hva som ligger bak denne konflikten. At Abkhazere og Osseter fra 1990 av ble terrorisert, at de ikke ble sett på som mennesker. De hadde ikke lov å snakke og skrive sitt eget språk. Skolene deres ble stengt. Georgiske myndigheter ville ikke ha en minoritet i landet sitt. Alt skulle bli Georgisk. Nei dette er fakter som folk i Europa og USA helst ikke bør vite. Europa og USA trenger en land som kan beskytte den hellige oljeledning. Og da er menneskerettighetene ikke viktig. Da er det helt greit å sette en ultra anti-russiske psykopat på den Georgiske tronen. Da er det greit at det Georgiske befolkning svir og blir fattigere mens den idioten øker militærbudsjettet fra 37 miljoner dollar til 1 milliard dollar. At russland da blir litt nervøs og varskuer NATO og FN er heller ikke interessant.

Nei det er ligger mer sensasjon i å latterliggjøre Russland. Russland får skylden for alt. Hat mot Russland må pusses opp igjen. Kalde krigen er langt fra over. Russerne er farlige fordi de begynner å fly langs norske kysten. Mens vi pumper mer og mer penger i Georgia som kan da kjøpe Israelske klassevåpen som de kan fint bruke på minoritetsbefolkningen deres. Også gir USA gratis trening til den Georgiske hæren noe uker før Georgia starter krigen mot Sør-Ossetia.

At den amerikanske utenriksminister Rise nå har bekreftet at det var Georgia som startet det hele, må helst ikke bli nevnt i Norske media heller.

Jeg har reist mye i Kaukasus regionen og jeg har lært nå at Norske media er sensasjonskåt, amatøristisk og en skam for journalistikk. Skam dere med deres hjernevasking av den Norske befolkning. Sett dere litt inn i stoffet før dere late journalister begynner å skrive.

Anonym sa...

Dette står for Seraphiels regning. Jeg tar ikke alt for god fisk (regimet i Tbilisi er nasjonalistisk, men å kalle det fascistisk er bare tull), men et interessante perspektiv på konflikten.

Sakashvili er heller ikke noen psykopat, selv om regimet hans har beveget seg i en betenkelig retning (akkurat som Putins).

Anonym sa...

Hvis man leser Georgiske nyhetene, og snakker med Georgiske befolkningen så vet man at Saakashvili har vært under psykologisk behandling flere ganger. Han ble tvunget til det av sin Nederlandske kone. Måte han snakket og reagerte på da opposisjonen i høsten 2007 demonstrerte sier vel nok.

"Use force when dealing with any attempt to stage prison riots, and to open fire, shoot to kill and destroy any criminal who attempts to cause turmoil. We will not spare bullets against these people."
og
"now it is time for the government to be afraid of people."

er velkjente uttalelser i Georgia.

En annet ting som ikke Norske media forteller oss om er at, i likhet med Russland, mennesker som er i mot det Georgiske regime blir drept.

Sandro Girgvliani ble funnet drept ved slutten av januar 2006. Han ble drept av flere regjeringsmedlemmer etter en fest.
Badri Patarkatsishvili sier at han ble forsøkt drept flere ganger fordi han har penger i Imedi Television. En selskap som har vart kritisk mot det Georgiske regimet. Irakli Okruashivili (tidligere forsvarsminister) har bekreftet at Saakashvili hadde planer om å drepe Patarkatsishvili og vi vet hvis man har lest avisene nylig at han nå sitter i Paris og hadde også noe interessante historier om den Georgiske angrepet på Sør-Ossetia. Badri Patarkatsishvili's TV stasjon ble nedlagt etter flere raid før demonstrasjoner høsten 2007. Stasjonen kommet i luften igjen uker senere.

Detter er selvfølgelig viktig å holde utenfor vestlige media. Folk kan jo se dobbeltmoralen her. Kritisere Russland for slike ting mens man støtter Georgia som gjør det samme. Folk i vesten kan da begynne å tenke. Noe som de kanskje er best de ikke gjør.

Anonym sa...

Nok en lang og pussig kommentar fra Seraphiel. Greit nok, det er sikkert noen kurrante fakta der.

Ellers er jeg enig i konklusjon: Vestens dobbeltmoral er påtagelig.