fredag 19. september 2008

Voldelige og nærtagende politimenn

Norske polititjenestemenn øver ikke bare dødelig voldelige mot arrestanter, de er også særdeles nærtagende. En 15 år gammel rømte i vår fra en barneverninstitusjon. Da politiet hentet henne med makt spyttet hun på politikvinnen som svarte med å slå til henne i ansiktet. Slaget var så kraftig at ene siden av ansiktet hovnet opp og ble blått.

Politiet anmeldte jenta for vold, legemsfornærmelse og forulemping på grunn av spyttingen, og jenta ble dømt for forholdet. Oppløftende nok rettet Oslo tingrett skarp kritikk mot politibetjentenes oppførsel: «Retten står overfor noe så sjeldent som et dokumentert tilfelle av politivold. Retten finner det graverende at et barn utsettes for vold under politiets omsorg.» Tingretten kaller det uakseptabelt og støtende, og påpeker at oppførselen er i strid med FNs barnekonvensjon.

Jenta anmeldte politiet for volden, men Spesialenheten for henleggelse av politivoldssaker ignorerte anmeldelsen i et halvt år inntil Aftenposten offentliggjorde saken. Denne saken skal imidlertid Spesialenheten få problemer med å henlegge (uansett hvor gjerne de vil) etter den skarpe konklusjon fra tingretten. Jeg er likevel pessimist, med Spesialenhetens sedvanlige cocktail av inkompetanse og inhabilitet blir nok også denne saken nok et eksempel på Spesialenhetens henleggelseseffektivitet.

Politimenn i tjeneste har selvsagt krav på et særskilt vern også mot bagatellmessig forulemping som spytting og utskjelling. Men her står vi overfor en mindreårig jente mot den totale overmakt, det er overhode ikke snakk om berettiget eller nødvendig maktbruk. Det dreier seg om en idiot av en politimann som mister besinnelsen. Han er frekk nok til å anmelde jenta for vold etter at han selv har banket henne gul og blå. Dette minner om store tøffe politimann Trond Volden som anmeldte den lille vaskehjelpen Baidoo etter at han brutalt tok kvelertak og la henne i gulvet (som hun altså holdt på å vaske).

Politiforbundets hoffnarr Arne Johannessen svarer helt forutsigbart at unødvendig maktbruk er uakseptabelt, men han sier at det noen ganger er nødvendig for politiet å ty til makt. Er det nødvendig å slå en forsvarsløs 15 åring? Må ikke politiet regne med tumulter når de er på oppdrag fra barnevernet? Er det ikke nettopp derfor politiet tilkalles?


Bildet: Arne Johannessen mener det noen ganger er riktig at politiet banker forsvarsløse unger


Minister Storberget, hvem er det de rekrutterer til Politiskolen? Er det nærtagende hissigpropper som ikke klarer å besinne seg når det virkelig trengs? Er det folk som ikke skjønner at det kan bli bråk når unger blir fjernet fra foreldrene med makt? Klarer ikke politiet å fjerne slike uegnete tjenestemenn? Sett dem i det minste på et kontor der de ikke kan gjøre noe verre enn å øve vold mot stiftemaskinen. Arne Johannessen for eksempel er er jo stuet vekk på et fagforeningskontor, det må da finnes kontorjobber innad i politiet for andre udugelige politimenn.

6 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Den gode arne har et ganske så langt synderegister etterhvert, nesten sjokkerende langt...

Anonym sa...

I dette tilfellet har han opplagt en dårlig sak, likevel lirer han av seg det vanlige babbelet.

Nemo sa...

Det er vel ingen hemmelighet lenger at politiet er bukken med havresekken?

Nok et glimrende innlegg.

Anonym sa...

Persona Non Grata, hadde en god artikkel om saken.

Sit:
En 15 år gammel jente hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon og hjem til sin mor, noe som barnevernsinstitusjonen strengt tatt burde ta til etterretning. Men nei, de ringte sporenstreks politiet, og ba om at politiet skulle dra hjem til jentas mor, og nok en gang ta jenta fra moren.

http://casperdinapoli.blogspot.com/2008/09/politimann-slr-barn.html

Anonym sa...

Ungdommen i dag får alt for lite bank hadde jeg egentlig lyst til å si.

Gjenninfør gapestokken og ris på blanke messingen hver lørdag formiddag på bytorvet. Dette vil nok virket til skrekk og advarsel.

Men så tenkte jeg at eple ikke faller langt nok fra stammen, og det er de voksne som burde hatt bank. En skikkelig omgang med god gammeldags oppdragelse. Gjerne på torget.

Hadde vi tatt inngangspenger så kunne vi ordna opp i eldrebølgen. Det finnes nok mange dårlige foreldre og mange som vil betale..

For milde forseelser tenkte jeg mer i retning av den berømte buksevann, stanga og hekken?

Ja hvorfor oppdrar dem ikke barna sine så slapp vi alt dette tullet?

Eller hvorfor ikke heller bare forby barn?

Enkelt og greit!

Anonym sa...

Sånn skal det sies!