søndag 11. januar 2009

Ny-orientalisten Thomas Hylland Eriksen

Professor i sosialantropologi T.H. Eriksen har kommet til at jøder og arabere er uskikkelig og irrasjonelle barn som trenger oppdragelse, tukt og disiplin. De er kort sagt så håpløse at bare rasjonelle og demokratiske europere kan redde dem. Dette er oppsiktsvekkende påstander fra en ledende sosialantropolog, i massehysteriet skapt av Israels angrep på Gaza har han kort og godt vendt om 180 grader og blitt en etnosentrisk orientalist.

THE skriver selv i omtalen av Saids berømte bok:
"Orienten var irrasjonelt, mystisk, despotisk og stillestående der Oksidenten var vitenskapelig, rasjonelt, demokratisk og dynamisk."

Edward Said var forresten palestiner.

7 kommentarer:

Elisabeth Joenland sa...

Heisann!
Jeg forstaar poenget ditt, men etter aa ha lest artikkelen og omtalen du refererer til, virker det paa meg som om du kanskje overdriver THEs etnocentrisme... Greit nok, han vil ha FN soldater inn i palestinske/israelske omeraader for aa tvinge folk til aa leve sammen, og dette fordi Israel og Palestina tydeligvis er ute av stand til aa finne en loesning paa problemet selv.
Men dette betyr ikke noedvendigvis at han har ett like nedverdigende syn paa orienten som det du ser ut til aa foreslaa gjennom sitatet "Orienten var irrasjonelt, mystisk, despotisk og stillestående der Oksidenten var vitenskapelig, rasjonelt, demokratisk og dynamisk". Dette er bare en gjengivelse av skildringen Said gir av vestlig litteraturs syn paa orienten. I sin sammenheng, lyder det altsaa slik:
I Orientalism viste Said hvordan europeiske forfattere, seierherrer som hadde skrevet historien, gjennom århundrer hadde skapt et bilde av "Orienten" som gjorde den til et omvendt speilbilde av "Vesten". Orienten fremstod riktignok som mindre fremmed enn Afrika, men likefullt som Europas definerende kontrast. Orienten var irrasjonelt, mystisk, despotisk og stillestående der Oksidenten var vitenskapelig, rasjonelt, demokratisk og dynamisk."

Admiral_Gullars sa...

Heldigvis har jeg avskrevet Thomas Hylland Eriksen som en rasjonell samfunnsdebattant for lenge siden, så jeg er ikke skuffet...jeg forventet jo aldri bedre.

THE er selve arketypen på den norske skvaldreklassen; sånn ser nå jeg på det iallefall.

Skål da...

Konrad sa...

Elisabeth: Øøøhh, nei dette er jo THEs beskrivelse av orientalismen som et tankesett (basert på Saids bok).

Konrad sa...

Admiral: THE er en bra mann, men han har nok en tendens til å bli revet med titt og ofte.

Virrvarr sa...

To the point-Saidsitat for å kommentere den artikkelen. Og han må jo kjenne til den rasjonell-irrasjonell, vest-øst-aksen med den graden Hylland Eriksen har? Uff.

Admiral_Gullars sa...

Admiralen himler overbærende med øynene når THE taler i skravleboksen; og han leter så etter sin Brandy.

Konrad sa...

Drikker THE brandy?