onsdag 21. januar 2009

Anti-israelsk hatpropaganda spredd av UD

En grotesk billedmontasje som setter likhetstegn mellom nazistens herjinger i Europa er distribuert av en norsk ansatt ved Norges ambassade i Saudi-Arabia. UD forsøker bagatellisere saken ved å si at eposten ble sendt til noen få bekjente og at det står for den ansattes egen regning. I følge Sondre Olsen heter vedkommende Trine Lilleng.

Det er opplagt mye å kritisere Israel for (selv synes jeg det er mer treffende å kalle Israel en apartheidstat), og det er opplagt et paradoks at overlevende fra Holocaust og deres etterkommere selv begår overgrep basert på etnisk tilhørighet. Men at en medarbeider i selveste UD bidrar til å spre grovkornet og underforstått antisemittisk propaganda* er skremmende og oppsiktsvekkende. Vi kan forstå at de nyttige idioter i media lar seg rive med og opptrer som mikrofonstativ for den ene part, men at diplomater ikke klarer å holde hodet kaldt er vanskeligere å akseptere.

En ting er at UD-ansatte bruker UDs epost til privat tull og tøys (det gjør vi vel alle), verre er det at vedkommende er så korka:
Sammenligningen er så "ekstrem og så forvridd, at det er vanskelig å tro at en norsk UD-ansatt kan få seg til å videreføre dem". "Et av de vanligste poengene i kritikken av Israels (for all del kritikkverdige) krigføring i Gaza, er mangelen på proporsjonalitet mellom Hamas' angrep på Israel og Israels reaksjon. Er det noe som preger den vulgære sammenlingningen mellom Gaza og Holocaust, er det nettopp en mangel på proporsjoner," skriver den Tvilsomme, som alltid kloke ord.

*Note: I følge EUMC er denne typen propagandaen en vanlig form for moderne antisemittisme.

----------------------------------------------------
Slike artige billedmontasjer er også populært blant rabiate islamhatere:

Med et par enkle håndgrep kan også kødden Konrad lage "bildebevis", her bevis for at Bush-klanen er nazister (heller ikke så langt fra sannheten vil noen hevde), Bush sr gjør nazihilsen til Obama under innsettelsen:

En annen artig billedmontasje, hos Niflheim, som kaster seg på hatpropagandabølgen med formuleringer som: "Staten Israel ser ut til å lært en hel del fra nazistene." Og: "Synes du dette virker paranoid, og ute av tråd med oppfatningen du får gjennom daglige media? Tenk over hvem som eier mesteparten av media i Europa og Nord-Amerika. Nettopp. De samme som eier bankene. La meg presisere; dette går ikke på jødene som folk eller religiøs gruppe i sin særdeleshet, men på et politisk regime mange jøder slutter opp om. " Altså, ifølge Niflheim: Dette handler ikke om jødene som folk eller religion, men om at en del bedrifter i USA er eid av jøder. Årets logiske kortslutning?

24 kommentarer:

Gråfelder sa...

Montasjen var helt på sin plass.

Når skal du slutte på bruke det på alle måter ukorekte begrepet antisemitisme???

Konrad sa...

Hyggelig at du liker mine montasjer. Hvilken likte du best? Hitlerbush eller Muslimnazist?

Dersom du leser teksten vil du se at jeg skriver "underforstått antismettisk", det mener jeg det er dekning for, selv om det altså ikke er åpenlys antisemittisme.

Antisemittisme er fordommer og hat overfor jøder. Bildemontasjen er grovkornet og ekstrem propaganda laget for å stimulere til hat, mot israel og/eller mot jøder. Velg selv.

Amos Keppler sa...

Nei, det er det ikke. Den aktuelle bildemontasjen er slett ikke propaganda, men viser de faktisk forhold.

Det er din holdning som er grotesk. Du har prøvd å borforklare israels langvarige kampanje i ukevis nå. Jeg hsr fullt den de siste ukene og det føles bare mer og mer avskyelig. Du har rett og slett ikke vist deg noe bedre enn de rasistene du kritiserer.

Konrad sa...

Jeg har ikke prøvt å bortforklare Israels krig, jeg har aldri støttet krigen og har hele tiden sagt at metodene Israel brukte er tvilsomme og muligens forkastelige, endog mulige krigsforbrytelser.

Vel, dersom dette ikke er propaganda så vet ikke jeg.

Konrad sa...

PS: Jeg kunne godt ha kastet meg inn i hylekoret mot Israel. Men hva er poenget? En til eller fra i den kompakte majoritet er irrelevant.

Rebecka sa...

Amos, hva står du for selv?

Selv er jeg for Israel. For sivile Palestinere. Mot Hamas. Og mot Faseplanen av -64-som lever videre i aller høyeste grad. Mot løgn i media. Osv.

Rebecka sa...

Amos-jeg har sett over bloggene dine litt...og jeg så at du forsvarer anti-israelsk hatpropaganda. Jeg har tre ord å si til deg. Det ene er sukk. Det andre er sukk og sukk igjen.

-Rebecka

Anonym sa...

Right on the money, spør du meg! :)

Konrad sa...

Niflgard:
Jeg har lest konspirasjonsteoriene på din blogg. Du sier at jødene har lært noe av nazisten, hvem har du lært konspirasjonsteorier av?

Anonym sa...

Helt enig i at Israel må skjærpe seg. Jeg tror egentlig ikke så mye på at det handler om og finne Hamas, jeg tror det er bare noe de gjemmer seg bak, for hvis de skal finne Hamas, så hvorfor dreper de så mange små barn?

Konrad sa...

Anonym:
Du mener at Israel dreper barn på pur faenskap? Ren ondskap?

Anonym sa...

Hvorvidt Jøder eier mediebedrifter og banker, skulle bare illustrere hvorfor det kan tenkes at store deler av media ikke fordømmer Israels handlinger sånn umiddelbart. Og det er ike ment som hatpropaganda, ettersom jeg ikke hater jøder. Men det er på høy tid med et alvorlig oppgjør med Israel uproporsjonale krigføring og okkupasjon. Jeg finner det ironisk at Israel benytter flere av de samme teknikkene som ble brukt mot jøder under andre verdenskrig.

Rebecka sa...

Anonym-du mangler flere kilder å forholde deg til. Begynn å se CNN f.eks. Du skremmer meg med din uvitenhet.

Konrad sa...

Jødene eier ditt og datt blabla. Dette er et ekko av konspirasjonsteorier og den slags.

Din påstand om at israel bruker samme "teknikk" som nazistene er syltynn. Hvor mange gasskamre er det på Gaza? Hvilke israelske Einsatzgruppen har operert på Gaza?

Selvsagt finnes likheter, det finnes likheter mellom hva som helst bare man er selektiv - selektiv bruk av informasjon er et klassisk propaganda og konspirasjonsteoretisk knep.

Hvorfor må du på død og liv sammenligne med nazistene? Hvorfor ikke sammenligne med f.eks. Serbia/Kosovo eller Russland/Tsjetsjenia?

Jeg har ikke noe problem med å kritisere Israels overdrevne maktbruk. Men spar meg for propaganda.

Rebecka sa...

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1232292929615&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Nifgard og anonym: les dette.

Kathleen sa...

Eller denne ruta av MortenM: http://kathleen-bean.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Martin sa...

Sorry for "spam" men har svart deg på midtøstenkonflikt-bloggen min :)

Og også på Tariq Ramadan-innlegget.

Folkets Mudjahed sa...

Prøver du å være morsom?

Det er ikke noe hatpropaganda.

Warsawa ghettoen var jo et liberalt og hyggelig lite nabolag iforhold til dagens Gaza.

For husk at Hitler aldri bombet ghettoen i Wasawa, fordi han var redd for sivile tap.

Det gar ikke an a sammenligne nazityskland med dagens Israel!

brumlebass sa...

Lett bris i tomt vannglass.

Konrad sa...

Brumlebass: Det har du forsåvidt rett i, men det er urovekkende når et medlem av det norske diplomatkorps er så korka.

Konrad sa...

Folkets Mudjahed:
Du kan jammen spøke.

Det er blitt populært å hitle noenhver i våre dager. Saddam ble hitlet, Ahmadinejad blir hitlet, Milosevic ble hitlet, Olmert/Sharon blir hitlet, etc. Av disse var Saddam den eneste som var i nærheten av gamle Adolf.

Shoaib sa...

Og Saddam var verst, eller i dine ord Konrad nærmest Adolf, i sine dager som USAs nærmeste allierte, dvs under krigen mot Iran. Det var her bl.a. gassingen av kurderne skjedde.

Shoaib sa...

Forøvrig, slik jeg har skrevet i min egen blogg, jeg synes sammenligningen med Warzawa ghettoen var på sin plass, mens en sammenligning med konstentrasjonsleire ville være for far fetched.

Synes forøvrig også at hitling er et stort problem i samfunnsdebatten generellt.

Konrad sa...

Shoaib:
I det store og hele enig med deg. På enkelte isolerte punkt er det opplagt ubehagelige likheter mellom nazistenes herjinger og Israels behandling av palestinerne. Gaza har opplagt preg av ghetto.

Problemet er at selv om sammenligningen er relevant på ett enkelt punkt, drar den med seg en rekke assoisasjoner til f.eks. nazistenes holocaust-program. Warsawa-ghettoen var forresten langt verre enn Gaza: Nesten ingen overlevde, de fikk ingen hjelp utenfra etc. Se artikkel i Dagbladet.