fredag 29. januar 2010

Ekstremt venstrevridde medier

Den ekstremt nøytrale valganalytiker Svein Tore Marthinsen analyserer i et faglig ekstremt solid innlegg de ekstremt venstrevridde norske mediene. Marthinsen har kommet til at Dagbladet og Morgenbladet er ekstremt venstrevridd, mens Aftenposten og VG er ekstremt sentrumsvridd. Dermed er det bare DN igjen på høyresiden.

Men vent nå litt! Marthinsen nevner ikke de dominerende regionavisene (som i opplag utklasser Dagsavisen, Klassekampen og Morgenbladet). Og TV2? Det er da selveste Frp-kanalen. Og VG en sentrumsavis? Man skal være ganske høyrevridd for å trekke den konklusjonen. Han nevner heller ikke Se & Hør som med opplag skyhøyt over Morgenbladet (som er en ukeavis) har langt større innflytelse - Se&Hørs ledere blir faktisk lest.

Marthinsen nevner heller ikke nettavisene (hans egen distribusjonskanal), og de mest leste sådanne (surprise!) er ikke utpreget røde.

Dersom vi rangerer papiravisene etter opplag får vi et litt annet bilde enn det Marthinsen forsøker å innbille oss:

  • VG - ikke klar partipolitiske sympatier, men heller mot høyre og stoffutvalget (kriminalitet, bil, alkohol) er klart Frp-vennlig
  • Aftenposten - tidligere inngrodd Høyre-avis som har lagt seg mer mot sentrum, viste stor sympati for GH Brundtland
  • Dagbladet - tidligere kulturradikal Venstre-avis, bekjenner seg nå mest til journalismen som ideologi, men serverer også saker som får Siv Jensen til å gni seg i hendene; Frp slipper dessuten til og får god dekning i avisen.
  • Bergens Tidende - utpreget borgerlig avis
  • Adresseavisen - borgerlig som BT
  • Dagens Næringsliv - utpreget liberalistisk, men med brodd mot Frp i mange saker
  • Stavanger Aftenblad - borgerlig som BT
  • Fædrelandsvennen - en av de mange borgerlige regionavisene
VG alene har ti ganger så stort opplag som en lett venstrevridde Dagsavisen. Til og med den lille borgerlige regionavisen Sunnmørsposten er større enn Dagsavisen.

Marthinsen gjør sitt beste for å holde liv i myten om medienes slagside, en myte som er særlig populær i Carl I. Hagen-sfæren samt i Clemets Civita - og det sier vel mest Marthinsens eget ståsted.

Dette innlegget er tagget med "spydig" og "bullshit", om noen skulle være i tvil.
Svein Tore leverer venstrehåndsarbeid.


Blogglisten

3 kommentarer:

Admin sa...

Litt morsomt er det jo at den karen der etterlyser nøytralitet.

Media er blå - og ikke minst er nettavisene blå: e24, nettavisen, hegnar og DN er så mørkeblå og hver seg så mye større enn småtassene klassekampen og dagsavisen at det er jo komisk.

http://frpkoden.blogspot.com/2009/07/mest-leste-nettaviser.html


Nei, Marthinsen og Carl Ivar: mediebildet i Norge domineres fra høyresida i Arbeiderpartiet og videre til høyre.

Sosialisten sa...

Eg har aldri heilt skjønt det der med at Dagbladet skulle vere så svært "venstrevridd". Det kjem på svært ofte kritikk mot avisa frå folk på venstrefløya, som i beste fall vil rekne avisa som "litt mindre dårleg enn VG". Ein ting var før i tida. Då var kulturradikalismen i Dagbladet noko ein knapt fann andre stader. Avisa var jo òg motstandarar av EF-medlemskap. Men i dag er har sjølv Høgre slutta seg til liberalismen, og Dagbladet har vore for EU sidan 1992 (Paul Bjerke var inne på dette sokm ei mogeleg forklaring på problema i Dagbladet i ein interessant kommentar i Klassekampen på torsdag). Det same gjeld Morgenbladet - Sten Inge Jørgensen & kompanis entusiasme for EU, globaliseringa osv. har nok knapt gjort avisa populær på venstresida.

Konrad sa...

Sosialisten:
Ja, du har heilt rett. Dagbladet vart før rekna som ei Venstre-avis, frilyndt-Venstre altså. Dagbladet er nok "venstrevridd" ved at feminismen og multikulturalismen har dominert dei to siste tiåra, men multikulti kan like godt reknast som eit klassisk liberalt tema (ikkje sosialistisk).

Morgenbladets Sten Inge Jørgensens "reportasjer" om EU er jo så stor slagside at det er latterleg. SIJ skriv som jeg den mest lojale Høyre-mann.