lørdag 30. januar 2010

Gaza hermetiseres

Gazittene sperres nå helt inne. Nå bygges et gjerde i stål. Denne muren vil ikke bare rage høyt over bakken, men også stikke 18 meter ned i jorden. Formålet er å hindre palestinerne i å grave flere tunneler av den typen som er Gaza-befolkningens viktigste forbindelse med omverdenen. Muren blir 14 kilometer.

Men vent nå litt! Israel har da mer enn 14 kilometer grense mot Gaza? Israel? Neida, dette dreier seg om Egypt. USAs hær bistår Egypt i arbeidet.

– Stålmuren er en alvorlig trussel som vil gjøre livet umulig for oss i Gaza, sier Abu Ayman, en av de tusener som jobber i smuglertunnelene mellom Gaza og Egypt. 41 år gamle Ayman, som ikke vil oppgi sitt fulle navn, forteller at det er denne jobben som gjør ham i stand til å livnære kone, fire barn og to gamle foreldre.

Egypts dyptgående grensegjerde er velkjent, men vekker ikke særlig interesse hos norske journalister. NRK nevner "nedovermuren", men ikke som hovedoppslag. Klassekampen nevner i forbifarten Egypts "kaningjerde" mot palestinerne, men fremhever Israels mur mot Egypt.
Palestinerne formerer seg som kaniner, og i likhet med kaniner graver de ganger i jorden. Tiltakene må være deretter, mener Israel, USA og Eypt. Til venstre: Rabbit-proof fence i Australia.


Blogglisten

9 kommentarer:

Sosialisten sa...

No reknar eg vel med at Israel er godt nøgd med at Egypt byggjer denne muren? Og at den blir bygd på egyptisk, og ikkje på palestinsk territorium?

Dersom det blir for mange kaninar ein stad, kan ein skyte nokre av dei for å redusere bestanden. Eg vonar at det ikkje er det du vil at Israel (eller Egypt) skal gjere med gazittane?

turn.self.off sa...

undres på hvor mye dette er ett krav fra usa, mot at egypt skal motta en eller annen form for økonomisk støtte.

brumlebass sa...

Mann biter hund er større nyhet enn hund biter mann. At et vestligorientert demokrati oppfører seg ekkelt er en større sak enn at et militært diktatur oppfører seg ekkelt.

Adolf kunne ha sagt "jammen Stalin er verre" uten at det hadde gjort jødeutryddelsessaken hans hadde stått noe sterkere av den grunn.

Konrad sa...

Brumle:
Neida, jeg forsøker ikke å rettferdiggjøre eller relativisere Israels handlinger. Jeg vil bare påpeke at kritikken konsekvent rettes mot Israel. Når Egypt gjør omtrent det samme som Israel nevnes det knapt i nyhetene. Hvorfor en asymmetrisk behandling av disse to landene? Hvorfor opptrer Egypt på samme måte som Israel?

Konrad sa...

Turn..:
Penger er sikkert inne i bildet, USA bidrar dessuten med ingeniører og muligens også utstyr. Realpolitik serru.

Konrad sa...

Sosialisten:
Israel er sjølvsagt godt nøgd (Egypt gjer dette i full forståing med Israel), men Egypt har sine eigne motiv - dette er det ingen som snakkar om i Noreg.

Kaninmetaforen er sjølvsagt satirisk og hintar om mogleg motiv frå Egyptisk side.

brumlebass sa...

Konrad: Som nevnt er det forståelig at medieinteressen rundt et vestligorientert demokrati sine ekle handlinger er større enn et militært diktatur sine ekle handlinger.

At USA bedriver tortur får - på samme måte - mer oppslag enn at Iran og Saudi Arabia bedriver tortur. Man forventer mer. Kræsjet mellom forventninger/idealer og praksis.

Konrad sa...

Brumle:
Joda, det er godt poeng. Men i norsk offentlighet skapes et inntrykk av at den mistrøstige situasjonen på Gaza er Israels ansvar alene, og det er det ikke. Palestinernes "brødre" i Egypt er ikke stort bedre (Egypt forsøkte vel endog å annektere Gaza). Og Mubaraks råtne regime står vel under USAs beskyttelse - noen som husker hvem som fikk fredsprisen?

Kristiane sa...

Norsk media er dårlig å dekke viktige nyheter fra hele verden. Her er jo det at det blir sol snart viktig førstesideopplag. og at erna solberg har klint med en dame..