søndag 31. januar 2010

Norske soldater dreper

Den falne soldaten Claes Joachim Olsson ble hedret for sin innsats i Afghanistan da båren hans landet på norsk jord ved 12-tiden fredag, skriver VG.

Det er trist når noen dør i tjeneste, men det er faktisk soldatenes jobb i risikere livet.

Midt opp i den halvnasjonalistiske hedringen av den unge falne, bør vi ikke glemme at de norske soldatene dreper om nødvendig og da uten fare for individuell straff. Norge er med andre ord i krig. Vi får imidlertid ikke vite hva de norske soldatene gjør. Hvor mange er drept av norske skarpskyttere? Hvor mange har de norske soldatene drept i skuddvekslinger? Hemmelighold gjøres av militærstrategiske hensyn, men også (eller kanskje hovedsakelig) mediestrategisk. Nærbilder av død og lidelse forårsaket av norske våpen vil ha stor effekt på den hjemlige opinion.

De norske soldatene er langt bedre utrustet enn motparten og har tilgang til omfattende etterretning. En god gjetning er derfor at de norske soldatene påfører langt mer lidelse enn de selv blir utsatt for. Fem norske soldater har kommet hjem fra Afghanistan i kiste. For hver Claes Joachim er det kanskje 3, 5 eller 10 afghanere. Oberstløytnant Solberg gjør et ekkelt forsøk på å dehumanisere motparten (et gammelt triks i krigspropaganda) ved å kalle dem "usle kryp". Hvert år blir 1000 eller 2000 sivile afghanere drept i krigshandlinger (i tillegg til et ukjent antall stridende), blant annet av bomber sluppet fra flere tusen meters høyde. Ikke spesielt heltemodig å trykke på en knapp inne i en cockpit på trygg avstand fra motparten.

Etter 1814 har Norge blitt invadert en gang (2. verdenskrig). Utenom dette har vi deltatt i to til fire angrepskriger (avhengig av definisjon), tre av disse under Bondevik som statsminister. Det er nå 11 år siden Kosovo-krigen, i disse årene har Norge i praksis vært i kontinuerlig krig. Den hjemlige debatten handler mest om soldatenes sikkerhet. Færre lurer på hva vi egentlig holder på med i Afghanistan.

Ettertiden vil dømme oss etter de metodene vi bruker, ikke etter de idealene vi kjempet for.


Apropos: Interessant artikkel om hva kampene i Afghanistan egentlig handler om (via Uavhengig sosialist). Her er det også verdt å minnes tidligere forsvarsminister McNamara som understreket hvor avgjørende det er å forstå hvordan fienden tenker (Errol Morris dokumentar anbefales):

"We must try to put ourselves inside their skin and look at us through their eyes," he said. The American failure in Vietnam, he said, was seeing the enemy through the prism of the cold war, as a domino that would topple the nations of Asia if it fell.

Blogglisten

14 kommentarer:

Kristiane sa...

Enig med deg. De norske soldatene har ett valg, ingen blir tvunget til Afghanistan. De er dessuten bevæpnet. Det er ikke sivilbefolkningen, og de har absolutt ikke bedt om at norske soldater skal komme dit. Jeg synes Norge er altfor involvert i en krig vi ikke har noe med, og en krig som burde vært gjort på så mange andre måter.

Anonym sa...

Vi glemmer fort den virkelig lidende part i en slik krig. Som i dette tilfellet er Afghanerne...

Er mot krigen som føres/ble ført i Afghanistan og i Irak...

Meningsløs måte å løse problemer på.

But thats my litle point of view in a big world...

Anonym sa...

Hva mener du skal gjøres? Skal vi trekke alle soldater ut av Afghanistan og tro at da blir alt så bra. Ingen vil lide og alle lever glade i alle sine dager. Hvor naiv går det ann å bli? Det er en grunn til av vi er der og det er fortsatt trist når en av våre unge gutter blir drept,på lik linje med sivilbefolkningen i Afghanistan. Nå må du ikke "rette baker for smed", men ta tak i de som forvolder alt det vonde, og det er ikke de norske soldatene!

Konrad sa...

Vel, nå har jeg ikke trukket noen konklusjon (tøv å kalle meg naiv), jeg bare konstaterer at vi egentlig ikke får vite hva som foregår der borte.

"Forvolder alt det vonde"? Vel, når norske soldater skader og dreper afghanere forvolder de faktisk mye vondt. Hvor naiv går det an å bli? Det er faktisk levende mennesker de skyter på, levende mennesker med venner, barn, foreldre, søsken. Ikke "usle kryp".

De norske soldatene har naturligvis en begrenset rolle, men vi får vite lite hva de gjør og derfor kan vi ikke si hvor mye de forvolder.

Anonym sa...

Jeg fikk ikke noe svar på hva du mener vi skal gjøre, så vi kan skapes fred. Det er alltid lett å sitte på sidelinjen og klage over alt som ikke bli gjort. Slutt å skriv og gjør noe som kan bedre livskvaliteten til sivilbefolkningen i Afghanistan. Det virker som du har fasit.

Konrad sa...

Nei nå må du gi deg. Du kan da ikke avkreve meg fasit bare fordi jeg uttaler meg om en sak. Jeg har ikke fasit, hvorfor skulle jeg ha det? Helt elementært er det at vi mangler informasjon som er nødvendig for å trekke en konklusjon.

Admin sa...

Som et minstemål burde det norske forsvar være i stand til å fortelle oss hvor mange de dreper eller sårer.

I Norge blir man bøtelagt om man går på jakt med lommelykt eller lar være å melde fra om skadeskutt dyr.

I Afghanistan er det ikke en gang pålegg om å registrere hver gang man treffer feil og dreper uskyldige menn, kvinner eller barn.


"Sogningen i 70-åra fyrte av to skot mot ein flyktande reinsdyrflokk bakfrå. Resultatet vart to skadeskotne reinsdyrbukkar, 10.000 kroner i bot, erstatning på 3870 kroner og tap av retten til å jakta på hjortevilt i tre år."

http://www.webavisen.no/artikkel/2167351/10-000-kroner-i-bot-for-skadeskyting-av-rein.htm


"Rueness hevdet i retten at det ikke ble skadeskutt rådyr den aktuelle dagen på Sandøya. Han hevdet bildet av et rådyr som ble funnet i sjøen med skuddskader i ryggen, er en bildemanipulasjon, og at den som leverte bildet til politiet ønsket å sverte ham. Retten festet ikke lit til den forklaringen, uten at det har betydning for selve overtredelsen: Det er fallviltgruppa i Tvedestrand som skal tilkalles ved skadeskyting, og ingen av dens medlemmer ble tilkalt."

http://www.tvedestrandsposten.no/lokale_nyheter/article4762014.ece

Anonym sa...

Det faktum at norske soldater selv velger å dra til Afghanistan og risikerer livet i en krig få tror på, bekrefter vel hva slags mennesker de er. De er helter alle sammen. All respekt til de falne i Afghanistan og til de som fremdeles er der. Hvil i fred, Joachim.

Konrad sa...

Anonym: Ja?

All-Kaïda-guttene risikerer også livet for noe de tror på. Etter din definisjon er de dermed helter.

Anonym sa...

Jeg sa ikke at de norske soldatene tror på krigen de deltar i. Jeg sa ikke at de var helter fordi de deltar i en krig de tror på. For jeg tviler på at de tror på den. Det jeg sa derimot var at de norske soldatene risikerer livet sitt i en krig få tror på. De risikerer livet sitt for at andre mennesker skal få det bedre, selv om det er svært lite sannsynelig at det noen gang kommer til å bli bedre. Krig gjør sjelden ting bedre. Men når norske gutter drar frivillig til Afghanistan for å kjempe for sevilbefolkningens frihet. Ja, da mener jeg de er helter.

Konrad sa...

Jeez. Dette henger jo ikke på greip. Tror de på krigen eller ikke? Og hva er det som gjør dem til helter? At de risikerer livet for noe de tror på? At de risikerer livet for noe de mener er riktig? Da er jo også Al-Kayida helter. "Heltene" fra 9/11 ofret jo som kjent livet for noe de trodde på.

Anonym sa...

Jeg ELSKER å forvirre folk, og det fikk jeg til den gangen her også. Det jeg sier er at ytterst få norske soldater tror på den afghanske krigen. De er helter fordi de allikevel prøver å gjøre situasjonen bedre der nede.

Jeg vet ikke om det er for å irritere meg, men det skrives Al-Qaida.

Konrad sa...

Ja se der ble presisjonen litt bedre.

Skrives og skrives fru Blom. All-Kaïda er jo verken norsk eller engelsk, men arabisk. Som du kanskje vet har arabisk et eget alfabet og arabiske ord må derfor skrives om til latinske bokstaver. Engelsk har en sær vane med å bruke bokstaven Q der vi bruker K (bokstaven Q har ingen funksjon på norsk). På norsk kan vi like godt skrive all-Kaïda.

Anonym sa...

Kristiane:
Hvor i alle dager har du det ifra at ikke sivilbefolkningen er bevæpnet? På lik linje som vi får gullsmykker i konfirmasjonsgave, får Afghanere tilgang til AK-47, bedre kjent som Automat Kalashnikov med 7.62 ammunisjon, og DET er skudd som dreper like mye som våre Mp5'er!
Og hvis man ikke vil til Afghanistan, hva er man da? Jo da er man en som overser problemene i den tredje verden!

groftekanten: Afghanerne har brakt dette på seg selv med å ha et så naivt og neandertalskt livssyn og religion som det de har! Lidende part, pfft! De lider like mye som meg når jeg går tom for melk!

Og det går ikke ant å sammenligne heroiske, norske soldater med de usle krypene der! Al-Qaida soldater kan sammenlignes den dagen de Norske soldatene fester bomber på seg selv, roper Gud være Hellig! Og sprenger seg selv i luften, OG mange av den såkalte "Ubevæpnete" sivilbefolkningen!!

Herregud for et syn på livet dere har! Sitte der å gnu hendene for den stakkarslige regjeringen vi har nå som spyr inn innvandrer etter innvandrer i Norge, mens vi med vett bare kan himle med øynene å tenke at vi blir ordentlig rævpult!!

Du ønsker vel at datteren/sønnen din skal mingle med dette pakket og få unger, slik at hele den Norske rasen dør ut, vi må brenne Norske kirker og sette opp Moskeèr..

Nei få opp øynene! Vi har kun ETT liv, bruk dette på deg selv og familien din istedetfor å bekymre deg over hva som skjer i Afghanistan.. De dreper hverandre uansett om ikke vi gjør det!!