lørdag 13. februar 2010

Ny-orientalisten Trond Berg Eriksen - igjen

Trond Berg Eriksen er en av Norges fremste professorer i idehistorie. Det er dermed ganske selsomt å lese hans anmeldelse av Tariq Ramadans bok. Vel, anmeldelse og anmeldelse, professorens essay handler mest om hvor sleip og falsk Ramadan er. Den såkalte anmeldelsen renner over av TBEs velutviklede ny-orientalisme og åpenbare forakt for islam, som jeg har påpekt før. Hele anmeldelsen synes å bygge på den nå så utbredte antakelsen at islam er noen skikkelige skumle greier og at folk som Ramadan er særlig utspekulerte med sin moderate fasade.

TBE karakteriserer Ramadan og hans bok med bl.a. disse formuleringene:
"..glattslikkede og moderniserte muslimske renegater med sveitserpass, som avpasser ordbruken etter ønsket om applaus."

"Ramadan blir ofte beskyldt for å tale med to tunger,..."

Uten noe som helst belegg avfeies opplsutningen om Ramadans linje:
"De som gjør knefall for Mangfoldets filosofi, er de som har bestemt seg for å gjøre det på forhånd."

"Knefall" er forresten en standardformulering blant de islamofobe konspirasjonsteoretikerne (googling av "knefall" og "islam" leder fort frem til mange grumsete nettsider og diskusjonsfora). Man får nesten inntrykk av at disse høyreekstreme grupperingene er TBEs kilde til "kunnskap" om Ramadan og islam. Søker man litt rundt på nettet med stikkordene fra Bangstads replikk i Aftenposten kommer man fort til Hans Rustads document.no og andre nettsteder med erklært anti-islamsk og åpenlyst rasistisk innhold.

Det er skremmende at en professor i idehistorie, som burde ha inngående kjennskap til tidligere tiders fobier, -ismer og skremselspropaganda, selv lar seg rive med vår tids antisemittisme. Jeg må dessverre konstatere at kunnskap ikke gjør professorer immune mot tøv.

TB Eriksen er en av Norges råeste polemikere og, som Berit Thorbjørnsrud skriver, det er trist å se hvordan han bruker denne makten.

For en reell anmeldelse, se her.

Oppdatering (via Brumlebass): Man behøver verken være orientalist eller islamofob for å bedrive slett bokanmelderi, det holder å være uallminnelig forutinntatt. En dose dogmatikk skader heller ikke. Her fra Jan Arild Snoens anmeldelse av Naomi Kleins bok (Dagbladet 28.09.07):

"EN LETT BLAING i boken (jeg har ingen ambisjoner om å plage meg selv ved å lese den grundig) viser at det på praktisk talt hver side finnes tilsvarende grove feil og forvrengninger."
"FORLAGET OKTOBER, med solid kommunistisk stamtavle, utgir i disse dager boken på norsk. Om ikke boken har noen annen nytte, så er det i hvert fall noen som tjener penger på Kleins sjokkdoktrine. "
"Lett blaing" og "kommunistisk stamtavle" leder altså raskt til konklusjonen i Snoens ingress: "uvanlig kunnskapsløs og uetterrettelig bok". Javel? Man kan lure hvem som er mest kunnskapsløs og uetterrettlig av anmelder eller forfatter.
Når selv Sveits utsteder pass til slike sleipinger da er det fare på ferde!


Blogglisten

18 kommentarer:

Admin sa...

Berg Eriksen om Ramadan:

Han "taler med to tunger"

Han er "relativt enkel"

Han er "en oppdatert og tydelig antisemitt"

Han er en "glattslikket og modernisert muslimsk renegat med sveitserpass"

Han "avpasser ordbruken etter ønsket om applaus"

Han er en "sleip retoriker"


Var det en bok dette handlet om?

Hva er det egentlig redaktører har som jobb.

Don Quixote sa...

Sleip slimål er den mest dekkende beskrivelse av Konrads sure oppgulp .

Han patetiske tankekontroll blogg har nesten hver gang en varefakta deklarasjon der han advarer mot konsekvensen med å ha kritisk holdning til islamiseringen av samfunnet .

80% av nordmenn er imot at politikvinner skal kunne bruke hijab. Noen har vist en strektegning av en skikkelse som ikke finnes. Nordmenn liker ikke bruken av burka, for vi stoler ikke på folk vi ikke ser ansiktet til. Blogger og diskusjonsfora fylles opp av innlegg fra nordmenn som ikke liker islam/islamifisering.

Muslimene er krenket, og vurderer å selvmordsbombe Oslo. De må da kunne få ha et eget politi, og det er ikke noe særlig at noen ytrer seg negativt om troen deres.

Hvem er det egentlig som bør tilpasse seg her? Er det vi nordmenn? Vi som ønsker at politiet skal forbli nøytralt, vi som ønsker ytringsfrihet, og som forbeholder oss retten til å snakke negativt om noe vi ikke selv tror på?

Når jeg drar til et muslimsk land; hvem er det som må senke stemmen og holde sine antireligiøse holdninger for seg selv da? Kan min samboer gå i bikini på stranda? Nei! Det er vi som må tilpasse oss.

Er vi ikke fortsatt i Norge? Er ikke dette fortsatt et fritt land? Hvorfor skal en religiøs masse på 200 000 mennesker kunne diktere hva jeg kan si og ikke kan si! Og i mitt eget land! Greit, jeg kan holde kjeft i Pakistan, og i Iran og andre muslimske land! Jeg kan holde kjeft der, fordi jeg forstår at de ikke har kommet lengre i utviklingen, og enda ikke oppnådd ekte demokrati. Jeg respekterer selvfølgelig lover og regler i de landene jeg besøker.

Jada, det er muslimer som er født og oppvokst i Norge. Det sies at Norge er like mye deres land, som det er mitt. Greit, det kan jeg leve med. Men jeg kan ikke leve med at vi skal gå tilbake i historien, og at jeg ikke lengre kan få si hva jeg vil.

Det er faen ikke jeg som skal tilpasse meg.

Alexander von Rosén sa...

Den islamofascistiske Goebbels den anonyme gamle AKP-mler Konrad Brumlebass er på korstog ?

En bok full av namedropping og sitater, finnes det ikke en eneste note. Det er heller ingen litteraturliste. Forfatterens utlegninger virker tidvis søkte, hans sitater selektive og hans forståelse av hva et moderne samfunn er – er svakt. Men selv om han har en uklar argumentasjon, representerer Ramadan en intellektuell kraft i Europa som utfordrer vår rådende modernitet. Mange vil være uenig med Ramadan, OG det er enkelt å avise ham som en viktig aktør .

Konrad sa...

Dust. Dersom du faktisk leser hva jeg skriver vil du raskt se at jeg slett ikke omfavner Ramadan. Jeg bare kommenterte TBEs gjennomført usaklige anmeldelse.

Konrad sa...

Don Quixote:
"Blogger og diskusjonsfora fylles opp av innlegg fra nordmenn som ikke liker islam/islamifisering."

Ja, det har du dessverre rett i, du selv gir et bidrag til denne paranoide halvrasistiske diskursen.

Jeg har aldri bedt deg tilpasse deg islam, muslimene utgjør en bagatellmessig minoritet i Norge og vi behøver egentlig ikke forholde oss til islam.

Såvidt jeg har forstått er Ramadans agenda at muslimer må tilpasse seg og lære seg å leve innenfor rammen av sekulariserte samfunn. TBE og andre tar ikke denne agendaen på alvor, men velger i stedet å avfeie det hele som sleipt og utspekulert.

Min kommentar handlet forøvrig ikke om islam, men om TBEs utrivelige bokanmeldelse.

Konrad sa...

Brumlebass:
Godt spørsmål.

Admin sa...

Minner meg forøvrig litt om Snoens bokanmeldelse av Naomi Kleins "sjokkdoktrinen":

"EN LETT BLAING i boken (jeg har ingen ambisjoner om å plage meg selv ved å lese den grundig) viser at det på praktisk talt hver side finnes tilsvarende grove feil og forvrengninger."

...men selv uten å altså lese boken grundig så er konklusjonen klar:

"FORLAGET OKTOBER, med solid kommunistisk stamtavle, utgir i disse dager boken på norsk. Om ikke boken har noen annen nytte, så er det i hvert fall noen som tjener penger på Kleins sjokkdoktrine. "

http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/28/513463.html

Don Quixote sa...

Spyttslikking i vår tid , og utrivelige islamistrævdilting .

Konrad Brumlebass liker seg best sammen med sine meningsfeller .

Aldri kritisert
Då eg spurde han om han er tilhengjar av Muslimbrørne, svara han meg på same unnvikande måte:
– Eg har aldri vore medlem av organisasjonen til Muslimbrørne.
Men treng ein i hans situasjon kalla seg éin av dei når han utan medlemskap svært framgangsrikt kan forkynna den same bodskapen i eit rom han sjølv har skapt ved hjelp av nydannande retorikk som fell i svært god jord hjå religiøse økumenikarar og ukritiske integreringspolitikarar? Og har han nokon gong kritisert Muslimbrørne? Nei.

Walid al-Kubaisi

http://www.dagogtid.no/nyhet.cfm?nyhetid=1695

Konrad sa...

Konrad og Brumlebass er slett ikke samme person, selv om det kanskje virker slik for en konspirasjonshjerne.

Det er vel ingen hemmelighet at Ramadan er etterkommer av muslimbrødrenes grunnlegger.

Dersom du er interessert i slektskapsforhold kan du f.eks. kose deg med denne:
http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/28/freedom-people-silvio-berlusconi-italy

Konrad sa...

Jeg driver hverken spytt- eller rævslikking, fitter derimot.

Don Quixote sa...

Spyttslikking i vår tid , og utrivelige islamistrævdilting .

Den anonyme rød-brune Konrad Brumlebass liker nok best å slikke ræva til de nye jødene med bl.a Mohyeldeen Mohammad med ræva vendt fra Mekka ?Jødehatere og Ny-Stalinistene hater mennesker som kommer fra tidligere Sovjet-Kolonier og aksepterer demokratiske spilleregler ?

"Den virkelige farlige innvandrergruppen i dagens Norge, er polakkene. "

Hvem trenger livvakter?

Det gjentas til stadighet i norske medier at det går en tiltagende islamofobi over Europa, dvs. at muslimer utsettes for overdreven kritikk. De som skriver dette burde først besvare og tenker etter: hvem er det som trenger livvakter i dagens Europa? Er det ytterliggående islamister, eller er det de som kritiserer dem?

I den franske byen Drancy bor imamen Hassen Chalghoumi (38). Han er for en republikansk islam, dvs. en islam som er forenlig med det franske demokratiet. Han går også inn for dialog med jødene i landet. Dagen etter at han hevdet dette ble huset hans vandalisert, og nå lever han med livvakt over alt hvor han går.

Det er realiteten i dagens Europa.

Chalghoumi er en interessant fyr. Han er fra Tunisia, og kom til Frankrike 24 år gammel. Han har tilpasset seg det franske samfunn. Det tåles ikke av de som flokker seg rundt islam og betrakter religion som negasjonen av alt fransk.

Chalghoumi ser at tildekking av kvinner fungerer som maktinstrument og undertrykkelsesvåpen for islamistene. Derfor går han inn for forbud mot niqab og burka (kona går med hijab). For det og for vennskapet med jødene er han blitt forhatt.
But Mr. Chalghoumi has also received death threats for his public positions and in particular his support for a ban on facial veils, including the black niqab, which reveals only the eyes. There are voices of dissent among the 2,500 worshipers at his mosque here in Drancy, just northeast of Paris. He has been called “the imam of the Jews.”

http://www.islamist-watch.org/blog/2010/02/muslims-confront-islamism-get-targeted-by

Frihet og et lykkelig liv er definert som utryddelsen av USA og Israel ?

Konrad sa...

Quixote:
Rævslikking er det tydeligvis du som er mest opptatt av. Selv foretrekker jeg å slikke fitter.

Dersom du hadde lest denne bloggen, ville du oppdaget at "jødehater" er en særdeles misvisende betegnelse for undertegnede. Dessuten er jeg selv av delvis jødisk slekt.

Ellers bør du jobbe litt med kildekritikken din. "islamist watch" er vel ikke den mest balanserte og objektive når det gjelder islam.

Don Quixote sa...

Den falske islamistspyttslikker Konrad Brumlebass er i god AKP-ml TRADISJON UVILLIG å forhølde seg til infofmasjoner som ikke passer med den rette tro .

Markeringen ble innledet med en stille bønn der bare en del av de fremmøtte sank på kne med hodet vendt mot Mekka. Deretter overtok en av lederne for arrangementet.

Den anonyme sleipe slimål vil nok fortsette å slikke islamister i ræva .
http://www.nytimes.com/2010/02/13/world/europe/13imam.html?sq=hassen%20chalghoumi&st=cse&scp=1&pagewanted=print

Chalghoumi sier uvitenhet og radikalisme er det farligste. Han gjør det han må gjøre. Han er imam i Drancy, byen som var oppsamlingspunkt for jødene som ble sendt til Auschwitz. Det er en historie Chalghoumi har tatt inn over seg.
In 2006, at a ceremony there, Mr. Chalghoumi, largely unknown, spoke of the horrors of Drancy and the Holocaust. He described his “heavy heart” and “an injustice without equal.” He said Muslims and Jews were related, declaring that “the children of Israel and of Ishmael are cousins, and remain so today.”


His house was vandalized the next day.


Chalghoumi kommer snart med en bok, Republikansk imam. Han har medienes øre, men muslimene lytter ikke til ham.

Chalghoumi vil ha religiøs undervisning inn i den offentlige skolen, noe som bryter med den franske laïcite, det skarpe skillet mellom samfunn og religion. Chalghoumi sier tiden har løpt fra denne løsningen. Hvis ikke staten underviser i religion, gjør de radikale det. - De stjeler våre barn, sier Chalghoumi. Myndighetene later som ingenting, men en dag vil de få merke det.

Konrad sa...

Har du litt tungt for det? Jeg slikker ikke ræv, jeg nøyer meg med fitte!

Ellers har innlegget ditt fint lite med TBEs bokanmeldelse. Klarer du ikke holde deg til saken?

Konrad sa...

Det kunne ikke falle meg inn å slikke islamister bak. Forstår du ikke norsk? Må jeg si det en gang til?

Normal-feminister har jeg sans for, marxist-feminister og rasist-feminister har jeg forakt til overs for. Jeg prøver å drepe med ord, ikke med våpen.

atb sa...

Det er ikke lett å diskutere med politiske lik, heter det. Og dette er jo en treffende kritikk av den hjernevaska venstresiden, som ikke lenger er i stand til fornuft. Den sitter altid allerede inne med sannheten, og kan når som helt forsvare eller angripe hva som helst med hele det vellet av kategorier som den kan ordne sin forskrudde virkeligheten inn i. Kategorier som i subtittelen på denne bloggen, eller som i dette intervju med en zoombie:
http://www.frittforum.info/blog/politikk/tom-woods-diskuterer-nullifisering-med-en-zoombie/

Her er jo da bloggeren litt mer avansert. Han har lest en bok som har vært lagt opp som lesestoff i idéhistorie ved UIO, og derved har det politiske liket Konrad skaffet seg en ny kategori som han kan ordne verden i.

Hva med å skru av propagandakverna NRK og resten av mediavenstre i alle fall til den verste abstinensen har lagt seg, sånn innimellom? Hva å sette av en dag i uka uten dette opium for folket, og forutsette at De Andre har rett?

Konrad sa...

Takk for hyggelig kommentar!

Noori sa...

Hei og takk for fint innlegg! Jeg synes ramadan er en spennende stemme i Europa i dag og ser på det med stor bekymring at en av Norges fremste professorer i idéhistorie gir en så slett anmeldelse...