Vi har til stadighet hørt at norsk presse og kringkasting er venstrevridd. Carl I. Hagen gjorde i sin tid maksimalt ut av dette poenget. Påstanden om at pressen er så venstrevridd underbygges blant annet av at nesten ingen journalister stemmer Frp. Men er nå egentlig det norske mediebildet så utpreget venstrevridd?
La oss se på avisene (som ikke lenger er entydige partiaviser), etter opplag:
- VG - ikke klar partipolitiske sympatier, men heller mot høyre og stoffutvalget (kriminalitet, bil, alkohol) er klart Frp-vennlig
- Aftenposten - tidligere inngrodd Høyre-avis som har lagt seg mer mot sentrum, viste stor sympati for GH Brundtland
- Dagbladet - tidligere kulturradikal Venstre-avis, bekjenner seg nå mest til journalismen som ideologi, men serverer også saker som får Siv Jensen til å gni seg i hendene; Frp slipper dessuten til og får god dekning i avisen.
- Bergens Tidende - utpreget borgerlig avis
- Adresseavisen - borgerlig som BT
- Dagens Næringsliv - utpreget liberalistisk, men med brodd mot Frp i mange saker
- Stavanger Aftenblad - borgerlig som BT
- Fædrelandsvennen - en av de mange borgerlige regionavisene
Det er verken politiske motiver eller tilstrebet objektivitet som styrer journalistene, men prestisje, en plass på forsiden og en tilfreds redaktør, i følge en dansk avhandling. Journalistenes eget politiske ståsted har forbausende lite å si for det journalistiske produktet og dets effekt i opinionen (med unntak). Og kanskje er det journalistenes lange utdanning som forklarer at de ikke stemmer Frp? Sp er jo heller ikke særlig populært blant journalister, kanskje fordi journalistene klumper seg sammen i Oslo?
Konklusjon: Den norske pressen er helt dominert av sentrum-høyre (med Dagbladet som et mulig unntak), og Frp er på ingen måte holdt ute av spaltene.
For kringkasting er saken mindre opplagt. NRK skal jo være apolitisk, men det er ingen tvil om at journalistenes sympatier skinner gjennom rett som det er. NRK tapte presidentvalget i Frankrike, men vant valget i USA. NRK må antaklig klassifiseres som sentrum-venstre med innslag av politisk korrekte vinklinger, samtidig er det ingen tvil om at Frp får mye sendetid.
TV2 er mer uklart, men TV2 kan vel til viss grad klassifiseres som VG-TV. Debattene i TV2 har i stor grad vært Frp-vennlige både i tema og i vinkling.
Min konklusjon: Norske medier er sentrum-høyre dominert, med NRK som det viktigste unntaket.
3 kommentarer:
"Utpreget liberalistisk MEN med brodd mot FrP" om DN? Det er ingenting liberalistisk ved stor-stats-partiet FrP.
God oppsummering. Enig.
Lord:
Frp kan vel best kalles selektiv-liberalistisk, liberalistisk på utvalgte områder/saker. Liberal i alkoholpolitikk, anti-liberal i mange andre saker.
Legg inn en kommentar