søndag 9. oktober 2011

Mullah Krekar drept i droneangrep

Mullah Krekars leilighet på Tøyen ble i dag ødelagt i et bombeangrep, Krekar selv antas å ha blitt drept momentant. Bomben ble sluppet fra en drone utsendt av de nord-irakiske sikkerhetsstyrkene. Bakgrunnen er at Krekar er en trussel mot sikkerheten i kurdisk irak og det har ikke lykkes å få ham utlevert fra Norge, sier de nord-irakiske selvstyremyndighetene i en offisiell kommentar. Dette handler om Iraks rett til selvforsvar, sier en regjeringstalsmann.

Utenriksminister Støre har protestert mot angrepet som både er et brudd på norsk suverenitet og på Krekars rettssikkerhet som irakisk borger.

Nils A. Andresen i Minerva skriver i en kommentar at angrepet er rimelig på bakgrunn av den akutte trusselen Krekar utgjør og det faktum at det ikke er mulig for irakisk myndigheter å arrestere Krekar. I en slik situasjon er umulig å gjennomføre en full rettssak og det er tilstrekkelig at saken behandles i regjeringsapparatet. Når Norge dessuten tillater Krekar å oppholde seg på norsk territorium blir Norge en del av konflikten i Nord-Irak, fortsetter Andresen.

2 kommentarer:

Nils August Andresen sa...

Takk for referanse til min post om temaet. Svært lite tyder dog på at du har lest argumentene som der fremkommer. Krekar-saken er for øvrig behandlet i norsk rett, men materiale fra Irak, og har relativt begrenset frihet til å utgjøre en trussel for Irak, for å si det slik. Det er lett å tenke at Norge og Jemen er like som to dråper vann når det gjelder territorial kontroll og rettshåndhevelse, men en svært detaljert analyse vil vise at det faktisk finnes enkelte forskjeller. Hadde Krekar utgjort en akutt trussel mot Irak, hadde han heller neppe gått fri. Men for all del, det er sikkert morsommere å argumentere når man ikke tar hensyn til motpartens argumenter.

Konrad sa...

Joda, jeg har lest argumentene dine og jeg kjenner forbeholdene du tar, men det jeg skriver er ikke argumentasjon, det er parodi og harselas.

Det jeg (i likhet med Martin Gruner Larsen) forsøker å få frem er at selv med de forbeholdene du tar så er det ytterst problematisk.

Når det gjelder Krekar så ønsker myndighetene i Norge å kaste ham ut fordi han nettopp utgjør en sikkerhetsrisiko.